FlatScope: Mikroskop koji u mozgu vraća izgubljeni vid

Ova bi tehnologija ljudima u potpunosti mogla vratiti izgubljeni vid i sluh.

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.07.2017. / 17:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sveučilište Rice u Texasu korak je bliže prijenosu informacija direktno u mozak zahvaljujući svom ravnom i tankom mikroskopu pod nazivom FlatScope koji bi mogao ljudima vratiti izgubljeni vid.

FlatScope bi se ugrađivao u mozak te bi pratio i pokretao neurone, ali i primao više detalja u odnosu na postojeće moždane elektrode koje se spajaju na mozak. Također, ovaj plosnati mikroskop pomogao bi u razumijevanju načina na koji um obrađuje informacije iz okolišta.

FlatScope je dio šire inicijative američke vojne znanstvene organizacije DARPA, čiji je cilj napraviti neuralno sučelje visoke rezolucije. Ako tehnologije poput ovog mikroskopa vode do brže interpretacije aktivnosti neurona, onda bi trebalo biti moguće napraviti senzore koji šalju audiovizualne podatke u mozak i učinkovito preuzimaju funkciju osjeta koji nedostaje.

Ipak, za svaki veliki napredak na toj razini potrebno je puno vremena. FlatScope je još uvijek prototip, ali ipak predstavlja nadu za sve slijepe i gluhe osobe.

Osim što bi ova tehnologija ljudima u potpunosti mogla vratiti izgubljeni vid i sluh, otvara se i mogućnost za novu vrstu zabave koja će omogućiti da se slika i zvuk iz filmova, videoigara i aplikacija direktno prenosi u naš mozak, o čemu već desetljećima maštaju futuristi i ljubitelji znanstvene fantastike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti