Galaxy X: Samsungovo 'oružje' u borbi s Appleom

U trećem kvartalu počinje proizvodnja Samsungovog telefona koji će imati savitljivi ekran i mogao bi se koristiti i kao telefon i kao tablet

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.03.2017. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovo bi mogla biti jedna od najuzbudljivijih godina na tržištu pametnih telefona u zadnje vrijeme – do sada su predstavljeni brojni napredni modeli (npr. nova Sonyjeva Xperia, LG G6, Huaweijeve 'desetke' itd.), no svima je jasno da ono najbolje tek dolazi. Riječ je o, naravno, novim modelima iPhonea i Galaxyja S koji bi trebali donijeti velike novitete u odnosu na prošlogodišnje modele, a njihovo predstavljanje očekujemo krajem ožujka (Samsung), odnosno Apple će nove modele svojih telefona tradicionalno predstaviti u rujnu.

No, dok je Apple isključivo fokusiran na nove modele iPhonea, Samsungovi inženjeri već godinama rade na potpuno novom modelu pametnog telefona koji bi u potpunosti mogao promijeniti mobilno tržište – telefonu sa savitljivim ekranom. Prema glasinama, Samsung razvija ovaj uređaj pod kodnim imenom Project Valley, odnosno Galaxy X te bi se ekran ovog telefona mogao jednostavno saviti (slično kao preklopni telefoni, samo u ovom slučaju mogao bi se saviti cijeli ekran) tako da dimenzije ovog uređaja kada je sklopljen neće biti velike i moći će se lako nositi u džepu, a kada se otvori imat će veliki ekran. Ovo bi tako mogao biti uređaj koji će korisnicima zamijeniti i telefone i tablete i mogao bi pokrenuti potpuno novo tržište (slično kao što je Samsung napravio s phabletima kada su predstavili Galaxy Note).

Ovakav telefon u teoriji zvuči odlično, a kako će zaista izgledati trebali bi saznati uskoro jer Samsung već u trećem kvartalu ove godine počinje s proizvodnjom prototipa Galaxyja X. Prve modele (ove godine možemo očekivati samo nekoliko tisuća komada) Samsung će podijeliti partnerima za testiranje, ali i kako bi privukli pozornost medija i korisnika, dok masovna produkcija i predstavljanje konkretnog uređaja možemo očekivati tijekom sljedeće godine. Južnokorejska kompanija navodno je 'rani prototip' ovog telefona već pokazala predstavnicima nekih od najvećih mobilnih operatera na svijetu tijekom nedavnog Mobile World Congressa, a možda već na sljedećem MWC-u predstave javnosti i konkretan uređaj.

Neke dodatne informacije o ovom uređaju – poput dijagonale ekrana, procesora i cijene nisu poznate te bi više informacija o njemu trebali saznati u drugoj polovici godine.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti