Google ima novu opciju za zaštitu privatnosti: Evo kakve informacije sada možete ukloniti s tražilice

Ako ne želite da se guglanjem pronađu podaci poput vašeg maila, telefonskog broja ili kućne adrese, potrebno je kontaktirati tu kompaniju i ispuniti zahtjev.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2022. / 10:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljudi se ponekad šokiraju s rezultatima pretraživanja koje dobiju kada upišu svoje ime. Internet o njima pamti stvari stare dvadesetak i više godina, ali među rezultatima pretrage mogu se pronaći i informacije i podaci za koje nikada ne bi htjeli da ih se drugi dokopaju poput adrese, broja telefona pa čak i informacija o bankovnom računu.

Google tražilica Google napokon omogućio korisnicima svoje tražilice i YouTubea mogućnost da lakše odbiju sve kolačiće

Google je s vremenom počeo uvoditi opcije s kojima korisnicima pomaže u uklanjanju određenog sadržaja sa svoje tražilice koji bi za njih mogao biti neugodan ili bi se mogao iskoristiti za prijevare poput podataka o bankovnim računima, fotografija bankovnih kartica i slično. Američka tvrtka sada je najavila još jedan korak prema takvom povećanju privatnosti korisnika, odnosno njihovih osobnih podataka na tražilici.

Na svom su blogu najavili kako su proširili svoju politika uklanjanja rezultata pretraživanja s tražilice pa ona sada obuhvaća i podatke za osobnu identifikaciju korisnika poput telefonskih brojeva, email adresa i fizičkih adresa korisnika.

U slučaju da surfajući vlastito ime naiđete na takve spomenute osjetljive podatke poput adrese i financijskih podataka, ali i fotografija svojih dokumenata ili fotografije vaših potpisa na dokumentima, kao i povjerljive podatke za pristup servisima, mailovima, društvenim mrežama i slično, potrebno se javiti Googleu i od ove kompanije zatražiti uklanjanje tih podataka s tražilice. Također, iz ove tvrtke kažu da će ukloniti i dodatne informacije koje predstavljaju opasnost za krađu identiteta.

Podaci o kućnoj adresi i broju telefonu mogu se iskoristiti na brojne opasne načine - od telefonskog kontakta zbog prijevara ili prijetnji ili čak dolaska na kućni prag. Zbog toga su korisnici od Googlea tražili da se ti podaci uklone s rezultata pretraživanja i Google im je sada napokon izašao u susret i omogućio tu opciju. Više informacije o tome možete potražiti na Googleovim stranicama na kojima možete pokrenuti i proces uklanjanja sadržaja.

Google Play Store Google od 11. svibnja ukida sve aplikacije za snimanje poziva trećih strana u trgovini Play

Ono što treba naglasiti jest da se kontaktiranjem Googlea sam sadržaj neće ukloniti s izvora na kojem je objavljen poput web stranica, već se samo neće prikazivati u rezultatima pretraživanja, odnosno tijekom guglanja. Ako u potpunosti želite ukloniti taj sadržaj s interneta, potrebno je kontaktirati vlasnika stranice i od njega zatražiti da izbriše sporne podatke.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti