Google je na Androidu ostvario 22 milijarde dolara profita

Oracleovi odvjetnici otkrili su kako je Google na Androidu od 2008. ostvario 31 milijardu dolara prihoda, odnosno čak 22 milijarde dolara profita

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.01.2016. / 09:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon Appleovog lansiranja iPhonea, brojni analitičari mobilne industrije bili su uvjereni kako Googleovci razvijaju vlastiti pametni telefon s kojim će napasti iPhone i krenuti u osvajanje smartphone tržišta. No, umjesto telefona, Googleovci su predstavili operativni sustav za mobilne uređaje kojeg su ubrzo prihvatile brojne kompanije te je Android u potpunosti zavladao tržištem pametnih telefona. Informacija koju su iz Googlea skrivali cijelo ovo vrijeme bila je zarada koju im je donio Android, a zahvaljujući tužbi koju je protiv njih podnio Oracle (tuže ih zbog korištenja Jave pri razvoju Androida), ovog tjedna napokon su objavljene informacije o prihodima i profitu koji je Googleovcima donio Android.

Prema tim podacima koje su na suđenju objavili odvjetnici Oraclea, Google je do sada ostvario 31 milijardu dolara prihoda, odnosno čak 22 milijarde dolara profita od Androida – iz Googlea nisu htjeli komentirati ove cifre, no u objavi za javnost napomenuli su kako je riječ o informacijama koje su iznimno osjetljive i čije bi javno objavljivanje moglo imati 'značajan negativan učinak na Googleovo poslovanje'. Iako je sam Android besplatan za korištenje, Google na njemu zarađuje na dva načina – prikazivanjem oglasa na mobilnim uređajima koje pokreće ovaj operativni sustav (a riječ je o više od milijardu uređaja) te od udjela od prodaje aplikacija na online trgovini Google Play. Oracleova tužba protiv Googlea pokrenuta je prije pet godina i, prema njoj, Googleovci su prilikom razvoja Androida bez ikakve naknade koristili Java softver, koji im je na kraju pomogao u ostvarenju velikog profita.

Financijske informacije o zaradi od Androida trebale bi pomoći odvjetnicima Oraclea prilikom traženja što veće odštete u slučaju da sud proglasi Google krivim za neovlašteno korištenje njihovog softvera, a na Bloombergu spominju cifre veće i od milijardu dolara.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti