Google kreće u rat protiv iPhonea!

Analitičari smatraju kako je razlog Googleovog preuzimanja oko 2 tisuće HTC-ovih inženjera i dizajnera napad na Apple i iPhone

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.09.2017. / 08:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glavna vijest na tehnološkom tržištu ovog tjedna jest Googleovo preuzimanje dijela zaposlenika HTC-a što označava još jedan korak prema onom što je očito već neko vrijeme – Google želi postati ozbiljna hardverska kompanija. U analizi akvizicije ovog internetskog diva, analitičari se slažu kako je ovaj Googleov potez usmjeren direktno protiv Applea te da Google "kreće u rat protiv iPhonea".

Sve što Google radi od početka 2016. od kada je Rich Osterloh iz Motorole preuzeo hardverski odjel može se gledati kroz prizmu konkuriranja Appleovim telefonima – Cookova kompanija kontrolira razvoj hardvera i softvera, dok je Google za razvoj hardvera uvijek morao ovisiti o partnerskim kompanijama. Dovođenjem iskusnih i kvalitetnih inženjera i dizajnera specijaliziranih za razvoj hardvera iz HTC-a (riječ je oko čak 2 tisuće ljudi) to više neće biti slučaj te će imati potpunu kontrolu nad razvojem telefona i njegovim dizajnom, kao i s povezivanjem hardvera i softvera (Android). Kao jedan od primjera takve integracije analitičari su izdvojili mogućnost dodavanja posebne tipke za Googleov asistent na buduće modele svojih pametnih telefona, bez prethodnog dogovora s dizajnerima i inženjerima drugih kompanija jer će sada sve to raditi Googleovci.

No, jednako kao što Google postaje hardverska kompanija čiji će pametni telefoni konkurirati iPhoneu, na sličan način se i Apple promijenio tijekom godina te su njihovi telefoni postani neovisniji o Googleovim servisima – npr. glasovni asistent Siri za pretraživanje interneta ne koristi Googleovu tražilicu, već Bing, umjesto Googleovih karata Apple je predstavio svoje karte, kao što su predstavili i servise poput iClouda i Apple Musica.

Realnost današnjeg tržišta je da kompanije moraju kontrolirati tri komponente – hardver, softver i servise kako bi konkurirale na tržištu ili će zaostajati za liderima, smatraju analitičari. Google već kontrolira softver i servise, a sada kada će imati potpunu kontrolu nad hardverom moći će učinkovitije konkurirati najjačim telefonima na tržištu – no valja podsjetiti kako su kamere na prvim modelima Pixel pametnih telefona proglašene najkvalitetnijim na svijetu.

To je samo prvi korak u borbi za dominaciju na tržištu (jer kvaliteta kamere mnogima je jedna od najvažnijih opcija telefona), a s novom iskusnom i kvalitetnom radnom snagom iz HTC-a s kojom će kontrolirati i razvoj hardvera, na The Vergeu predviđaju kako je Google bliži u dostizanju Applea, odnosno njihovog hardvera i dizajna, nego Apple u pokušaju stvaranja online usluga s kojima će konkurirati Googleu – npr. Googleove karte, Chrome, Gmail, YouTube, tražilica i Google Play imaju više od milijardu korisnika, što su brojke kojima Apple ne može konkurirati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti