Google ponovno na udaru kritika: Cenzuriraju li istraživanja koja ukazuju na negativne učinke tehnologije i AI?

Google je uveo novi sustav recenziranja radova svojih znanstvenika o osjetljivim temama te ih savjetuje da tehnologiju prikazuju u pozitivnom svjetlu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.12.2020. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je ove godine uveo nove procedure recenziranja znanstvenih dokumenata i istraživanja koje se odnose na “osjetljive teme”. Takvi osjetljivi predmeti odnose se na analize lica i osjećaja te rasnu, spolnu i političku pripadnost, otkrili su podaci s njihove interne web-stranice koji su došli u ruke novinara. Prije objave radova takve tematike znanstvenici i istraživači moraju se savjetovati s pravnim odjelom te odjelom za odnose javnošću.

Slika nije dostupna Google nam je odgovorio što im se danas dogodilo: Pobrinut ćemo se da se ovako nešto ne ponovi u budućnosti

Kao razlog uvođenja takvih promjena guglovci su naglasili rastuću kompleksnost vanjskih uvjeta i okoline u kojoj danas naizgled neuvredljivi projekti mogu izazvati rasne, regulatorne i pravne probleme. Nije poznato kada je Google poslao tu obavijest, no izvori unutar kompanije govore da je to bilo tijekom lipnja. Nakon uvođenja nove procedure u najmanje tri slučaja iz Googlea su zatražili od autora radova da se suzdrže od prikazivanja tehnologije u negativnom svjetlu.

U nekim projektima Google je intervenirao u kasnim fazama pa je tako jedan menadžer, pregledavajući recenziju rada vezanog za  tehnologiju preporuke sadržaja, autorima savjetovao da se pobrinu da se tehnologija prikaže u pozitivnom svjetlu. Iako je naglasio da to ne znači da se moraju sakriti od pravih izazova, riječ je svakako o zabrinjavajućoj praksi koja bi, strahuju neki, mogla utjecati na objektivnost i iskrenost takvih radova u koje je netko intervenirao i tražio pozitivne promjene.

Slika nije dostupna Žestoki napad na Google: Uništavaju konkurenciju, a zarađuju milijarde praćenjem naših digitalnih života

Komunikacija između autora radova i osobe koje je recenzirala rad otkriva da je od istraživača zatraženo da se iz tog rada uklone sve poveznice s Googleovim proizvodima, a u konkretnom slučaju radilo se o poveznicama s YouTubeom.

Naravno, zaposlenici i znanstvenici zaposleni u Googleu nisu zadovoljni ovim promjenama te vjeruju kako to znači da se kompanija počinje petljati u ključna istraživanja o potencijalnoj štetnosti i negativnom utjecaju tehnologije. S takvim odnosom dolazimo do ozbiljnog problema cenzure, smatraju zaposlenici kompanije.

Ovo je još jedan veliki udarac za Google, odnosno negativan PR nakon što je kompanija nedavno otpustila znanstvenicu Timnit Gebru, koja je vodila odjel fokusiran na etičnost umjetne inteligencije. Razlog otkaza je što se usprotivila naredbi da ne objavi istraživanje prema kojem bi umjetna inteligencija koja imitira govor mogla ugroziti marginalizirane populacije.

Slika nije dostupna Zabavite se u malo drugačijem tonu: Kako zvuči opera koju "pjeva" umjetna inteligencija?

S obzirom na to da će umjetna inteligencija, sa svim dobrim i lošim stranama, u budućnosti biti sve veći i važniji dio naših života, jasno je kako će ove teme sljedećih godina biti od velike važnosti te se nadamo da Google i druge kompanije neće cenzurirati istraživanja o potencijalnim negativnim učincima AI.

Izvor: NBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti