Google predstavio nove adute – Pixel 2, Pixel Buds i Clips

Google je naglasak stavio na kamere, strojno učenje i virtualnog asistenta.

Martina Čizmić | 04.10.2017. / 20:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je na velikom događanju u San Franciscu predstavio cijelu paletu uređaja koji bi svojim sposobnostima i cijenom trebali konkurirati Appleu.

Iako je mnogo detalja "procurilo" i prije samog događaja, bilo je zanimljivo vidjeti na što će to Google staviti poseban naglasak. I nije nas iznevjerio.

Google Pixel 2 i Pixel 2 XL

Novi pametni telefoni Google Pixel 2 i Pixel 2 XL naglasak stavljaju na virtualnog asistenta koji bi korisnicima trebao pomoći u svakodnevnom životu te kameri kojom će moći zabilježiti najvažnije događaje.

Kako ističu u Googleu, korisnici Androida (a onda i Googleovih pametnih telefona) naprave dvostruko više fotografija od korisnika iPhonea. Upravo zato odlučili su napraviti još bolju kameru.

Pixel 2 ima kameru koja uz svaku fotografiju bilježi i nekoliko sekundi videa, kako bi korisnici mogi ponovno proživjeti trenutak u kojem je nastala. Kombiniranjem optičke i elektroničke videostabilizacije, korisnici će moći snimiti mirne videosnimke i kad su u pokretu.

U Googleu su razmišljali i o mlađim generacijama koje žive za emotikone. Tako će uskoro Pixsel dobiti emotikone i virtualne likove u proširenoj stvarnosti za još smješnije fotografije.

Kako kamera ne bi stajala besposlena većinu vremena, Google je predstavio i Google Lens, novu mogućnost koja kombinira miješanu stvarnost, strojno učenje i Google Search kako bi prepoznala predmete, knjige, glazbene albume, filmove ili pak spomenike u stvarnom vremenu i korisniku prezentirala informacije i poveznice na dodatne informacije o njima.

Kako su istaknuli na predstavljanju, u Googleu su željeli napraviti uređaj koji će istovremeno biti jednostavniji i pametniji.

Zato je naglasak stavljen na virtualnog asistenta Google Assistant koji bi u Pixelu 2 trebao igrati presudnu ulogu. Naime, Google je posudio od HTC-a aktivni rub koji je potrebno stisnuti kako bi se prizvao Asistent.

Google Assistant sada može upravljati mogućnostima i aplikacijama na pametnom telefonu, kontrolirati glazbu, pametne uređaje u domu ili jednostavno pretraživati internet. Tako je uveče dovoljno reći "Laku noć" kako bi Assistant ugasio zvono na pametnom telefonu, ugasio svjetla u sobi i uključio budilicu.

Sve to zahtijeva snažnu bateriju koja će omogućiti korisnicima da koriste svoj pametni telefon cijeli dan. Nova baterija Pixela 2 trebala bi učiniti upravo to, a za one kojima ipak treba malo dodatne energije, Pixel 2 se, zahvaljujući brzom punjenju, u samo 15 minuta može napuniti i pružiti još 7 sati korištenja.

A sad i detalji. Pixel 2 dolazi s 5-inčnim OLED ekranom, dok Pixel 2 ima za inč veći pOLED 18:9 ekran. Oba pametna telefona pokreće procesor Qualcomm Snapdragon 835 i Android 8.0. Opremljeni su dvjema kamerama – stražnjom od 12,2 megapiksela s dvostrukim autofokusom i prednjom od 8 megapiksela. Dolaze s 4 GB RAM-a i 64 odnosno 128 GB prostora za pohranu. I ono najvažnije, bit će dostupan po cijeni od 649 dolara (oko 4200 kuna) za Pixel 2, odnosno 849 dolara (oko 5400 kuna) za Pixel 2 XL. Nažalost, za sad nemamo nikakvih podataka hoće li Pixel 2 biti dostupan i u Hrvatskoj.

Treba istaknuti i kako Google Pixel 2 dolazi s ugrađenom eSIM karticom u sklopu Project Fi mreže. Naravno, uvijek je moguće ubaciti SIM mobilnog operatera u uređaj, ali i ne morate.

Bežične slušalice koje su mnogo, mnogo više

Google Pixel Buds bežične su slušalice koje su mnogo više od običnih Bluetooth-slušalica koje se povezuju s pametnim telefonom.

U kombinaciji s pametnim telefonom Google Pixel 2 i Google Assistantom, moguće je odgovoriti na telefonski poziv, zatražiti od Assistanta da pročita poruku ili e-mail, slušati upute kako doći do odredišta ili čak slušati glazbu. I sve to bez uzimanja telefona u ruke.

Posebnost Pixel Budsa jest činjenica da mogu prevoditi razgovor u stvarnom vremenu. Dovoljno je dotaknuti desnu slušalicu, reći Asstantu koji jezik želite i čuti ćete simultani prijevod razgovora u uhu. Među 40 jezika koji su trenutno dostupni nalazi se i hrvatski, što će možda pomoći turistima u snalaženju na Jadranu sljedeće sezone.

Zanimljivo je kako slušalice Pixel Buds nisu isključivo vezane uz telefone Pixel 2. Moguće ih je koristiti uz bilo koji Androidov telefon koji koristi najmanje operativni sustav Android 7.0.

Pune se u prikladnoj kutijici, a imaju bateriju koja osigurava do 7 sati korištenja. No, kutijica služi i kao prijenosna baterija u koju je moguće postaviti slušalice i ponovno ih napuniti te ih tako koristiti do 24 sata bez ponovnog punjenja.

Google Pixel Buds prodaju se po cijeni od 159 dolara (oko 1000 kuna), a nije poznato hoće li i kada biti dostupne u Hrvatskoj.

Google Clips – kamera koja bilježi vaše najbitnije trenutke

Google je predstavio i zanimljiv dodatak – bežičnu kameru Google Clips kojoj je glavna zadaća bilježiti spontane trenutke u životu korisnika.

Kako ističu u Googleu, dovoljno je kameru staviti na stol ili objesiti na naslon stolca kako bi uhvatila one fotografije koje korisnik inače ne bi uspio.

Kamera, zahvaljujući strojnom učenju, čeka "savršen" trenutak i "uči" koje su osobe ili događaji važni u životu korisnika. Kad uoči takav trenutak, Google Clips snima kratak video, koji pohranjuje na pametni telefon, a iz kojeg pomoću aplikacije korisnik može izdvojiti kadar koji mu je posebno drag ili u potpunosti izbrisati video.

Osim s telefonima Pixel 2, Google Clips radi i sa Samsungom S7/8, ali i s iPhoneom 6 i novijima.

Ova kamerica zasad je dostupna u SAD-u po cijeni od 249 dolara (oko 1500 kuna), a hoće li i kada biti dostupna i u ostatku svijeta, još nije poznato.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti