Gradi se najmoderniji podatkovni centar u regiji vrijedan 11 milijuna eura

Prilikom dizajniranja centra vodilo se računa ne samo o tehnologiji koja će u njemu biti smještena, već i o njegovom utjecaju na okoliš.

Martina Čizmić | 16.07.2021. / 16:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prosječni korisnik ne razmišlja o tome što stoji iza neke usluge. On je samo svjestan da li ta usluga radi ili ne. No, za sve internetske i digitalne usluge, potrebni su podatkovni centri - mjesta koja okupljaju velik broj servera na jednom mjestu, i koja su zapravo mozak cijelog sustava. 

Kako se usluge konstantno unaprjeđuju, tako je potrebno i unaprijediti podatkovne centre. U A1 Hrvatska grade podatkovni centar, za koji kažu da će, kad u rujnu bude pušten u pogon, biti najmoderniji podatkovni centar u regiji. To će, ističu, poslovnim korisnicima, prvenstveno onima koji koriste cloud usluge, omogućiti bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj.

Prilikom obilaska gradilišta, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Tomislav Makar i glavni direktor za poslovne korisnike Ivan Gabrić.Konstrukcijski, istaknuli su kako su građevinski radovi pri kraju, a potrebno je još urediti prostor i okoliš te pretvoriti zgradu u podatkovni centar.

Novi podatkovni centar imat će Tier III certifikat za dizajn prema Uptime institutu, svjetskom autoritetu u standardizaciji performansi infrastrukture. Potvrda je to da će kao najmoderniji podatkovni centar u regiji ispuniti maksimalne razine dostupnosti i pouzdanosti, a time i jamčiti kontinuitet poslovanja naših poslovnih korisnika, objasnio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.

Pojasnio je kako će dizajn infrastrukture osigurati korisnicima nivo redundancije sustava N+1 čime se jamči neprekidan rad. Konstrukcija objekta može izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici, što je nakon potresa prošle godine postalo veoma bitno. Također, bit će najefikasniji u regiji s maksimalnom energetskom učinkovitošću, odnosno optimiziranom potrošnjom električne energije zahvaljujući naprednom upravljanju sustavom hlađenja i odvođenja zagrijanog zraka. 

Ono što je najbitnije jest bezbrižno poslovanje, ali i uštede. Korisnik se ne mora brinuti o infrastrukturi i opremi, ima predvidive troškove, 24/7 podršku i održavanje te najvišu razinu sigurnosti, istaknuo je glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska, Ivan Gabrić.

Uz sve navedeno te povećan broj upita financijskih institucija za ICT uslugama, novi podatkovni centar bit će sukladan PCI-DSS standardu (Payment Card Industry Data Security Standard). Naime, zamišljen je, dizajniran i izgrađen po najvišim svjetskim standardima informacijske sigurnosti koji uključuju napredan sustav video nadzora i kontrole pristupa.

Gradnja je započela u rujnu 2020., a povjerena je tvrtki Vertiv, svjetskom lideru u području dizajna, izgradnje i upravljanja kritičnom infrastrukturom podatkovnih centara. Ukupna vrijednost investicije iznosi 11 milijuna eura. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti