Hakeri napali lanac hotela u vlasništvu Donalda Trumpa

Američki predsjednik omiljena je “meta” na društvenim mrežama, a njegovi hoteli očigledno privlače hakere

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 13.07.2017. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Donald Trump posljednjih je mjeseci gotovo sigurno jedna od najčešće spominjanih osoba na svijetu, pogotovo na društvenim mrežama, gdje je i sam (s naglaskom na Twitter) vrlo aktivan i svojim objavama, baš kao i javnim nastupima, izaziva brojne kontroverze i oštre reakcije.

Ali Donald Trump je i uspješni poslovni čovjek, između ostaloga i vlasnik lanaca hotela, koji su posljednjih mjeseci bili metom napada hakera, što se dosad iz tko zna kojeg razloga nije objavljivalo u javnosti.

Koristeći sustav za rezervaciju smještaja Sabre Hospitality Solutionsčak 14 Trumpovih hotela postalo je žrtvom napada u kojima su gostima hotela ukradeni svi relevantni podaci s kreditnih kartica, što napadačima omogućuje vrlo jednostavno “pražnjenje” računa na tim kreditnim karticama. Tako su hakeri, navodi se u izvješću, došli u posjed imena i prezimena vlasnika kartice, broja kreditne kartice, datuma isteka i sigurnosnog koda, dakle svih onih podataka koji su potrebni za obavljanje transakcija i plaćanja kreditnim karticama, pogotovo putem interneta.

Ipak, iz Trumpova lanca hotela napominju kako ostali podaci njihovih gostiju, koji se pohranjuju u njihovu internom sustavu, niti jednog trenutka nisu bili kompromitirani niti dostupni hakerima, jer, naglašavaju “mi i te kako vodimo računa o privatnosti i sigurnosti naših gostiju”. Navedeni sigurnosni propusti i napadi događali su se u razdoblju između studenoga prošle godine i ožujka ove godine, a u 14 hotela koji su bili metom napada nalaze se i Trump Central Park iz New Yorka, Trump Chicago, Trump Las Vegas, Trump DC, ali primjerice i Trump Panama, Trump Las Vegas ili Trump Rio De Janeiro…

Ovo inače nije prvi puta da hakeri napadaju Trumpovo hotelsko carstvo. Točno prije dvije godine, u srpnju 2015., također je došlo do krađe podataka gostiju u hotelima kojima je vlasnik Donald Trump, a tada je lanac između ostaloga dobio i kaznu od 50 tisuća američkih dolara zbog toga što je čekao mjesecima prije nego što je korisnike obavijestio da su njihovi podaci ukradeni. Popis 14 hotela u čije su sustave za rezervaciju upali hakeri možete pročitati na službenoj stranici Trump hotela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti