Hakeri zarazili popularni program za čišćenje računala CCleaner

Korisnici moraju biti još oprezniji prilikom preuzimanja programa s interneta.

Martina Čizmić | 19.09.2017. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najpoznatijih programa za čišćenje računala CCleaner postao je izvor glavobolja za milijune korisnika diljem svijeta.

Naime, hakeri su tijekom prošlog mjeseca provalili na servere tvrtke Piriform i uz legalnu inačicu CCleanera pohranili malware. Kako upad nije bio otkriven, procjenjuje se da je oko 5 milijuna korisnika preuzelo novu inačicu CCleanera i s njim instaliralo i malware te tako omogućilo hakerima pristup svojim uređajima.

Nakon što je upad otkrila poznata tvrtka za računalnu sigurnost Avast, ekipa CCleanera odstranila je malware i pozvala korisnike da obrišu staru inačicu i instaliraju novu, "čistu" inačicu programa.

No, problem je što se program ne ažurira automatski pa su milijuni korisnika još uvijek izloženi potencijalnom hakerskom napadu dok god na svom uređaju imaju instaliranu kompromitiranu inačicu.

Ovaj napad pokazuje kako korisnici moraju biti još oprezniji prilikom preuzimanja programa s interneta. Jer, kako se može vidjeti na primjeru CCleanera, čak i kad se preuzima legalna verzija programa sa stranice proizvođača, to nije garancija da je i potpuno "čista".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti