HANFA upozorava: Društvenim mrežama šire se oglasi koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu, a sve upućuje na to da se radi o prevari

Oglasi za kupnju kineske kriptovalute uključuju i novinske članke koji po svemu sudeći nisu autentični, a oponašaju objave u svjetski poznatom časopisu Forbes, dok se u samom oglasu nalaze i svjedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Petera Thiela.

Hina | 22.01.2021. / 14:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u petak korisnike Facebooka da ne 'nasjedaju' na oglase koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada, jer sve okolnosti upućuju na prevaru.

Korisnicima Facebooka u Hrvatskoj počeli su se u zadnje vrijeme prikazivati oglasi koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada. Sve okolnosti upućuju na prevaru i da se ne radi o proizvodu koji je na bilo koji način reguliran i ne pruža nikakvu zaštitu za ulagatelje, poručuju iz Hanfe.

Ističu da spomenuti oglasi za kupnju kineske kriptovalute uključuju i novinske članke koji po svemu sudeći nisu autentični, a oponašaju objave u svjetski poznatom časopisu Forbes, dok se u samom oglasu nalaze i svjedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Petera Thiela, uz napomenu da je kupnja te kriptovalute moguća samo preko Yuan Pay Group.

S tim povodom iz Hanfe iznose i da je kineska vlada objavila da trenutačno radi na izradi tzv. digitalnog juana ili digitalne inačice službene valute, pa stoga građani mogu pomisliti da je riječ o službenom oglasu, no tu je riječ o dvije različite stvari jer službena digitalna valuta, iza koje stoji država, nije isto što i kriptovaluta te u ovom slučaju oglas ni na koji način nije povezan s kineskom državom.

Prema javno dostupnim informacijama, razvoj digitalnog juana tek je u početnoj fazi te su njime omogućena testna plaćanja u određenim dijelovima Kine, ali sama valuta nije dostupna za ulaganje. Ocjenjuje se da će testna faza trajati najmanje do 2023. , ako ne i duže, s obzirom da je potrebno riješiti brojna pitanja funkcionalnosti, ali i sigurnosti. Očekuje se da će digitalni juan izdavati ograničen broj izdavatelja, bilo da je to središnja banka ili komercijalne kineske banke, objašnjavaju iz Hanfe.

Napominju da čak i kada je riječ o poznatim kriptovalutama treba imati na umu da je riječ o izuzetno rizičnim ulaganjima, na što je Hanfa već više puta upozoravala, što čine i sada, dodajući da visoke vrijednosti bitcoina, koje se bilježe posljednjih tjedana, ostavljaju dojam brze i lake zarade, no ulaganje u kriptoimovinu je izuzetno rizično.

Prije svega zbog nedovoljno pouzdanih i relevantnih informacija, visokog rizika od gubitka dijela ili sveg uloženog, izrazite volatilnosti vrijednosti ulaganja i nemogućnosti svakodobnog 'izlaska' iz ulaganja, a tu su i rizici uz informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku i sl.).

Zbog svega toga, osim upozorenja na lažno oglašavanje, pozivamo potencijalne ulagatelje u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje tako da se prije ulaganja detaljno informiraju o vjerodostojnosti i karakteristikama odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute, a posebno na rizik gubitka novca s obzirom da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite, zaključuju iz Hanfe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti