HNB tvrdi: Kriptovalute nisu elektronički novac, ulaganje je vaš rizik

Kako virtualne valute nisu ilegalne, ali nisu ni pod ingerencijom HNB-a ili neke druge banke, u HNB-u upozoravaju na moguće rizike.

Martina Čizmić | 25.09.2017. / 19:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se o kriptovalutama sve intenzivnije priča, službene novčane institucije poput centralnih banaka veoma su oprezne u komentarima. Neke interno testiraju vlastite kriptovalute, dok druge samo pažljivo promatraju što se događa.

S obzirom na to da se kriptovalutama sve više trguje u cijelom svijetu, ali i u Hrvatskoj, a neke zemlje razmišljaju i o uvođenju vlastitih kriptovaluta, za komentar smo upitali i Hrvatsku narodnu banku.

Većina članica Europske unije smatra da virtualne valute ne udovoljavaju pravnim kriterijima da bi mogle biti kvalificirane kao zakonsko sredstvo plaćanja, elektronički novac ili instrument plaćanja, ali da njihovo korištenje nije ilegalno iako javna vlast nije regulirala niti nadzire takve oblike plaćanja. Mišljenje je to i Hrvatske narodne banke. Kada je riječ o euru, stav je Europske središnje banke da je jedina valuta eurozone – euro, poručuju iz HNB-a.

Kako virtualne valute nisu ilegalne, ali nisu ni pod ingerencijom HNB-a ili neke druge banke, u HNB-u upozoravaju na moguće rizike.

Što se tiče štednje i ulaganja u virtualnim valutama, željeli bismo napomenuti da se radi o volatilnom ulaganju kod kojeg postoji velik rizik gubitka, upozoravaju iz HNB-a. 

Podsjećaju kako je još u prosincu 2013. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo izdalo upozorenje o trgovanju kriptovalutama.

Tako iz EBA upozoravaju da na platformi za trgovanje valutama građani mogu izgubiti svoj novac, ali i kako im novac iz digitalnog novčanika može biti ukraden baš kao i iz klasičnog novčanika. Ističu i kako vlasnici kriptovaluta tijekom njihova korištenja kao platežnog sredstva nisu zaštićeni nijednim pravom na povrat sredstava u skladu sa zakonima EU-a.

Posebno naglašavaju kako je vrijednost kriptovaluta podložna brzim promjenama pa nije neobično da naglo poraste, a onda još brže padne.

HNB pak napominje kako propisi iz nadležnosti Hrvatske narodne banke ne reguliraju virtualne valute, pa tako one ne predstavljaju zakonom regulirano sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj u smislu članka 21. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci ("Narodne novine", br. 75/08. i 54/13.) niti predstavljaju stranu valutu, odnosno strano sredstvo plaćanja u smislu članka 4. Zakona o deviznom poslovanju ("Narodne novine", br. 96/03., 140/05., 132/06., 150/08., 92/09., 133/09., 153/09., 145/10. i 76/13.). Također, one ne predstavljaju niti elektronički novac u smislu Zakona o elektroničkom novcu ("Narodne novine", br. 139/10.).

Dakle, kriptovalute ili virtualne valute u Hrvatskoj nisu ilegalne, a svi oni koji u njih ulažu moraju biti svjesni svih rizika.

S obzirom na navedeno, pozivamo građane da oprezno i odgovorno postupaju kod takvih ulaganja. Prije same odluke o ulaganju potrebno je detaljno se informirati o mogućim rizicima korištenjem pouzdanih i provjerenih izvora, zaključuju na kraju iz HNB-a koji se o pitanju kriptovaluta oglasio i na svojim službenim mrežnim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti