HP kupuje dio kompanije Samsung

Kompanija HP će za nešto više od milijardu dolara otkupiti dio Samsung kompanije koji se bavi proizvodnjom i razvojem printera.

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.09.2016. / 08:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija HP Inc., lider na svjetskom tržištu u području printer uređaja, objavila je da je postignut konačni dogovor o kupovini odjela za proizvodnju printera kompanije Samsung Electronics Co., u vrijednosti od 1,05 milijardi američkih dolara.

Samsungov odjel koji se bavi proizvodnjom i razvijanjem printera zapošljava oko 6 000 ljudi, a očekivanja su da će se za godinu dana u potpunosti završiti HP-ovo prisvajanje kupljene kompanije.

Južnokorejski div od ovog je biznisa u prošloj godini ostvario prihod 1,8 milijardi dolara, a HP će osim toga, dobiti i oko 6 500 novih patenata.

HP ističe da će ova kupovina kompaniji omogućiti podizanje industrije printera na višu razinu. HP ovom investicijom želi promijeniti industriju printera, tako što će je obnoviti i pokrenuti superiornom multifunkcionalnom printer (MFP) tehnologijom.

U Južnoj Koreji Samsungovi printeri jedni su od najtraženijih pa će se u budućnosti oni prodavati pod istim imenom, ali će ih proizvoditi HP.

Izvor: TechrCunch/HP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti