Hrvatske inovacije među pobjednicima #EUvsVirus hackathona

Pobjednici hackathona EUvsVirus imat će priliku predstaviti svoje rješenje potencijalnim investitorima i partnerima na virtualnom Matchatonu, koji će se održati krajem svibnja.

Martina Čizmić | 30.04.2020. / 15:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska komisija objavila je u sklopu online ceremonije pobjedničke projekte hackathona #EUvsVirus koji je u samo tri tjedna organiziran u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije. Natjecanje je okupilo 20.900 sudionika iz cijele Europe i šire, a Hrvatsku je predstavljao 281 sudionik.

Projekt ViraTrace pobjednik je u kategoriji Zdravlje i život za izazov Komunikacija u stvarnom vremenu i prevencija, a u projektnom timu nalazi se i predstavnik Hrvatske. Projekt BirdBox hrvatske tvrtke Poslovna inteligencija plasirao se među četiri najbolja tima u kategoriji Digitalne financije za izazov Podrška identifikaciji financijskih nedostataka.

Platforma omogućuje izradu simulacija i testiranje različitih scenarija utjecaja krize na gospodarsku djelatnost pojedine države ili jedinstvenog EU tržišta. Ovo rješenje primjenjivo je ne samo na neposredne posljedice trenutne krize, već i u slučaju povratka COVID-19 pandemije ili druge krize koja bi opet utjecala na gospodarstvo. Rješenje je također primjenjivo za analizu tržišta i ocjenjivanje rizika u različitim tržišnim uvjetima, pojasnio je prototip rješenja namijenjenog pronalaženju optimalne strategije za pomoć gospodarstvu, direktor odjela Inovacije i razvoj tvrtke Poslovna inteligencija Marko Štajcer.

Ostali pobjednički projekti čije timove sačinjavaju predstavnici Hrvatske su:
IFFA (Integrated Fast Financial Aid) u kategoriji Digitalne financije za izazov Ubrzan pristup financijskoj podršci
arts4refugees u kategoriji Digitalne financije za izazov Podrška digitalno isključenima
Transparency u kategoriji Digitalne financije za izazov 'Ostalo'

Do završetka hackathona prijavljeno je 2150 gotovih rješenja iz cijelog svijeta. Najveći broj sudionika, kao i prijavljenih rješenja, zabilježen je u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, a zanimljivo je da su se uključili inovatori iz Meksika, Rusije, Australije, Malezije, pa čak i Nigerije, Gane i Kenije. Natjecatelji su od 24. do 26. travnja razvijali inovativna rješenja u šest glavnih kategorija podijeljenih u 37 izazova. 

HAMAG-BICRO se kao nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Hrvatske, s velikim entuzijazmom uključio u organizaciju do sad najvećeg svjetskog hackathona te smo za angažman animirali resorna ministarstva, državne institucije, poduzetničke potporne institucije, sveučilišta, fakultete, institute te gotovo 3000 poduzeća. Rezultat naših nastojanja je prijavljen 281 natjecatelj na hackathonu iz Hrvatske, kao i sudjelovanje hrvatskih stručnjaka u ulozi mentora te članova žirija. Iznimno nas veseli vidjeti naše predstavnike i u pobjednički timovima, izjavio je Mate Kovač, v.d. ravnatelj Sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a.

Pri odabiru najboljih rješenja, ideje je ocjenjivalo 500 članova žirija među kojima se nalaze i hrvatski stručnjaci. Jedan od njih je prof. dr. sc. Dragan Perković sa Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik Zavoda za informacijsko-komunikacijski promet koji se kao evaluator volonterski uključio u paneuropski hackathon EUvsVirus.

Kroz sve faze evaluacije, imao sam priliku upoznati se sa vrlo kvalitetnim i inovativnim projektnim idejama koje adresiraju moguća rješenja pojedinih izazova unutar definiranih tematskih cjelina, primjenom suvremenih tehnologija. Uspostavljena platforma, meni osobno, ali i svima ostalima, može doprinijeti za lakše umrežavanje, sustavan pregled predstavljenog spektra ideja, diseminaciju iskustva i novih načina razmišljanja, istaknuo je prof. Perković. 

Svi pobjednički projekti pozvani su na sudjelovanje u Matchathonu, online susretu pobjednika hackathona, partnera i potencijalnih investitora koji će se održati od 22. do 25. svibnja. Pobjednička rješenja bit će uključena na COVID platformu Europskog inovacijskog vijeća, čime će se pobjednicima omogućiti kontakt s krajnjim korisnicima, investitorima, zakladama, kao i pristup drugim opcijama financiranja iz cijele Europske unije. Na platformi će također biti održan ePitching s investitorima. Hackthonu su se pridružile i velike korporacije koje su osigurale nagradni novčani fond za pojedine kategorije i teme koje su odlučile financijski podržati.

Organizacija ovog događanja obuhvatila je više od 380 volontera, 2.400 mentora i više od 800 partnera, čime su se ujedinili ljudi 141 nacionalnosti, kao i različitih područja ekspertize. Nikad do sad nije organizirano tako veliko natjecanje u tako kratkom roku, a za uspjeh cijele zamisli zaslužno je složno i ujedinjeno djelovanje s jednim zajedničkim ciljem – pobijediti koronavirus.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti