Hrvatski grad među prvima u svijetu uveo plaćanje komunalne naknade kriptovalutama

Ovakav način plaćanja koriste još dvije države u SAD-u, dva grada u Kanadi i jedan u Švicarskoj, tako da je grad Sveta Nedelja svakako jedan od pionira promjena.

Martina Čizmić | 26.06.2020. / 13:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Grad Sveta Nedelja uvodi uslugu procesiranja kriptovalute pri plaćanjima javnih usluga gradu Sveta Nedelja. To znači da će građani osim kunama, svoje račune prema gradu moći platiti i kriptovalutama poput bitcoina. 

Naša je vizija biti grad za pametno poslovanje i ugodan život, pratimo korak s vremenom, a često volimo biti i predvodnici promjena. Drago mi je što smo među prvim gradovima u svijetu koji uvode ovakav način plaćanja. U Svetoj Nedelji postoje poduzeća koja koriste kriptovalute, poput Greyp Bikes Mate Rimca, koja će na taj način moći platiti komunalnu naknadu. Uvođenjem ovakvih usluga šaljemo poruku da smo okrenuti budućnosti i spremni diktirati tempo promjena, istaknuo je na potpisivanju ugovora gradonačelnik Dario Zurovec.

Sveta Nedelja potpisala je ugovor s tvrtkom Electrocoin d.o.o., koja će procesirati kriptovalute pri plaćanjima javnih usluga gradu. U prijevodu, pretvarat će kriptovalute u kune prema važećem tečaju u trenutku izvršenja usluge, a vršit će se preko platforme za procesiranje plaćanja u kriptovalutama PayCek tvrtke Electrocoin.

Ovo možda nije nasušna potreba za građane Svete Nedelje, no svakako je pokazatelj vizije gradskog vodstva. Ovakav način plaćanja koriste još dvije države u SAD-u, dva grada u Kanadi i jedan u Švicarskoj, tako da je grad Sveta Nedelja svakako jedan od pionira promjena, naglasio je direktor tvrtke Electrocoin d.o.o. Nikola Škorić.

Sam proces plaćanja traje tek desetak sekundi.

U početku ne očekujemo veliki odaziv korisnika, no s vremenom će se pokazati prednosti ove usluge, koja s punim radom kreće najesen. Moramo naglasiti da se grad Sveta Nedelja u ovom slučaju ne izlaže tečajnom riziku jer se na kraju svake transakcije na našem računu nalaze sredstva u kunama, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti