Hrvatski inovatori nagrađeni za svoju aplikaciju koja je tisućama spasila živote

Aplikacija za čije korištenje nije potrebna internetska veza već je u upotrebi u Hrvatskoj i Kolumbiji gdje svakodnevno spašava živote.

Martina Čizmić | 23.11.2019. / 08:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski inovatori Ivan Martinić i Igor Božić dobitnici su prestižne godišnje nagrade za najbolju inovaciju u području sigurnosti Ženevskog globalnog centra za sigurnosnu politiku (GCSP), vodećeg svjetskog centra za inovacije u sigurnosnim politikama, priopćila je u petak Stalna misija RH pri UN-u u Ženevi.

S aplikacijom "minefields.info", hrvatski inovatori iz zagrebačke tvrtke Bounty d.o.o. osvojili su prvo mjesto od ukupno 198 projekata.

Aplikacija zvučno upozorava korisnike na postojanje minskih polja u krugu od 50 metara, a intenzitet zvuka raste ukoliko se osoba približi minskom polju od mina. Njena posebnost je da korisnici ne moraju nužno biti povezani na podatkovnu mrežu.

Aplikacija je u stopostotnoj funkciji u Hrvatskoj i Kolumbiji te je dosad koristi tisuće korisnika i zaslužna je za spašavanje stotine života. U Kolumbiji je od 1990-ih od mina poginulo ili ranjeno oko 12 tisuća ljudi.

Dodjela nagrade održala se u Ženevi. Ocjenjivačko vijeće činili su ugledni vodeći ljudi iz svijeta sigurnosti, među kojima i umirovljeni zapovjednik švicarskih oružanih snaga André Blattmann.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti