Hyundaijevi planovi uključuju mali gradski električni automobil cijene oko 20 tisuća eura

Iz Hyundaija kažu kako je razvoj malih i jeftinih električnih automobila tehnički zahtjevan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.07.2022. / 16:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su električni automobili sve popularniji te su mnoge automobilske kompanije najavile kako će kroz sljedećih desetak godina uvelike smanjiti ili u potpunosti prestati s proizvodnjom benzinaca i dizelaša te će se u potpunosti okrenuti elektrifikaciji, oni i dalje čine samo mali udio vozila na cestama. Kako globalno, tako i u Hrvatskoj, iako je trend porasta udjela jasan, što se pogotovo odnosi na neka tržišta poput norveškog.

Slika nije dostupna Hyundaijev koncept Ponyja predstavlja fantastičnu kombinaciju retro i futurističkog dizajna

Najveći problem za mnoge i dalje je njihova cijena koja je osjetno viša u odnosu na slične automobile koje pokreću motori s unutarnjim izgaranjem, a dijelu vozača problematično je i punjenje.

Prosječna cijena električnog automobila, prema podacima za SAD-e, u posljednjih godina povećala za oko 13 posto na 66 tisuća dolara, no s obzirom na to da živimo u vrijeme velike inflacije, tako je nešto bilo i za očekivati.

Kako bi osvojili što veći dio tržišta električnih automobila, kompanije već neko vrijeme rade na razvoju (ili barem planiraju razvoj) cjenovno povoljnijih električnih vozila. VW je tako najavio model ID.Life s cijenom oko 25 tisuća eura, o Tesli sličnog cjenovnog ranga govori se već neko vrijeme, a prošli tjedan i iz Hyundaija su potvrdili da im je takvo vozilo u planu.

Prema Andreas-Christoph Hofmannu iz južnokorejske kompanije, oni na europskom tržištu planiraju predstaviti mali gradski automobil čija bi cijena iznosila oko 20 tisuća eura. Naglasio je kako za razvoj takvog vozila treba proći vremena, kao i što je općenito razvoj manjih automobila s električnim automobilima izazovan jer na njima elektrifikacija predstavlja tehničke izazove.

Slika nije dostupna Hyundai u suradnji s Rimac Automobilima predstavio konceptni hibridni automobil na vodik

Takvo bi vozilo, prema Electreku, bilo u kategoriji Hyundaijeva gradskog automobila i10. Više detalja nismo saznali, no jasno je kako ćemo na neki konkretan model vjerojatno trebati sačekati još koju godinu, a od Hyundaija do 2030. očekujemo još najmanje 11 potpuno električnih automobila.

Izvor: Automotive News Europe


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti