I Samsung ulazi u igru: Sve veća konkurencija na tržištu pametnih zvučnika

Možemo očekivati kako će glasovni asistenti poput Alexe, Google Assistanta, Sirija, Bixbyja i drugih za koju godinu postati glavni način interakcije s drugim uređajima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.07.2017. / 13:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo da nema osobe koja svakodnevno ne koristi neki od uređaja ili usluga tehnoloških kompanija poput Applea, Googlea, Samsunga, Amazona, Microsofta i drugih – Gmail, Chrome, iPhone, Galaxy, Windows, Office postali su dio naše svakodnevice, a ove kompanije u budućnosti žele još više biti u centru svih naših aktivnosti putem glasovnih asistenata koji su bazirani na umjetnoj inteligenciji, odnosno pametnih zvučnika putem kojih ćemo komunicirati s takvim asistentima.

Google, Amazon i Apple već su predstavili zvučnike s integriranim pametnim asistentima, a uskoro će se na tržištu pojaviti i zvučnici s implementiranim Microsoftovim glasovnim asistentom Cortana. Ovog tjedna na mreži su objavljene informacije kako i Samsung planira ulazak na ovo tržište i razvoj vlastitog zvučnika – južnokorejski div ranije je predstavio glasovnog asistenta Bixby koji je implementiran u posljednje modele Galaxy S pametnih telefona, a Samsung sada navodno razvija pametni zvučnik (kodno ime Vega) baziran na njemu.

Iako je će sa zvučnikom ući na tržište s jakom konkurencijom, analitičari vjeruju kako Samsungov zvučnik veliku perspektivu, s obzirom na broj korisnika (već postojećih, ali i budućih) njihovih mobilnih uređaja. Naime, ako bi vlasnici Galaxy i Note telefona putem ovog zvučnika mogli dobivati obavijesti s mobilnih uređaja, odnosno ako će korisnici putem njega upravljati nekim opcijama telefona (npr. reproducirati glazbu s telefona na zvučniku i slično), Vega bi mogao biti logičan izbor milijunima korisnika Samsungovih telefona.

Iako je ovo tržište tek na početku, pametni zvučnici, zajedno s implementiranim glasovnim asistentima u budućnosti će vjerojatno biti postavljeni u velikom broju kućanstava, a nadamo se da će uskoro barem jedan od njih dobiti i podršku za hrvatski jezik. Možemo očekivati kako će glasovni asistenti za koju godinu postati glavni način interakcije s drugim uređajima – umjesto tipkanja po mobitelima i pretraživanja informacija na internetu, bit će dosta samo postaviti pitanje pametnom zvučniku i odmah ćemo dobiti odgovor. Oni će nas obavještavati i o vremenskoj prognozi, temperaturama, porukama i obavijestima s Facebooka, a zamijenit će i daljinske upravljače jer ćemo u budućnosti samo izgovoriti koje programe želimo gledati. Također, putem ovakvih zvučnika i glasovnih asistenta (koje ćemo pozvati samo s Hej Google, Hej Siri i slično) moći ćemo upravljati i brojim uređajima u pametnim kućama – palit ćemo i gasiti svjetla, pristupati nadzornim kamerama, namještati termostate, otvarati vrata garaža i slično.

Ovim tržištem trenutno dominira Amazon sa svojim pametnim zvučnikom Echo, sve je popularniji i Googleov Home uređaj s integriranim Asistentom, dok je Apple tek nedavno predstavio HomePod koji je puno skuplji od konkurencije te u ovoj kompaniji, više od mogućnosti Sirija, napominju kvalitetu zvuka. HomePod će se u prodaji pojaviti krajem godine, a još nema konkretnijih informacija o datumu predstavljanja Samsungovog zvučnika.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti