IBM postavio novi rekord u pohrani podataka na magnetskoj traci

Prije jedanaest godina gustoća zapisa na magnetskoj traci iznosila je 6,67 Gb/in², a danas je ona povećana na čak 201 Gb/in²

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2017. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

IBM već godinama surađuje s kompanijom Sony Storage Media Solutions na tehnologiji za pohranu podataka na magnetskim trakama te je napredak koji su postigli od 2006. do danas nevjerojatan. Prije jedanaest godina gustoća zapisa na magnetskoj traci iznosila je 6,67 Gb/in² (gigabita po kvadratnom inču) te se na jednu kasetnu traku moglo pohraniti 8 TB podataka, a jučer su iz IBM Researcha objavili kako su postigli gustoću zapisa od čak 201 Gb/in² te je od 2006. godine ovo peti put da je IBM oborio ovakav rekord. 

Zahvaljujući uspjehu IBM-ovih znanstvenika, na jednu kasetu koja stane na dlan ljudske ruke moći će se pohraniti nevjerojatnih 330 TB nekomprimiranih podataka – što je otprilike jednako količini teksta u 330 milijuna knjiga. Iz IBM Researcha kažu kako je pohrana podataka na magnetsku traku trenutno najsigurnije i energetski i financijski najučinkovitije rješenje za pohranu velike količine podataka. IBM radi na inovaciji i poboljšanju ove tehnologije u zadnjih 60 godina te u posljednje vrijeme pohrana podataka na magnetske trake doživljava renesansu, a s obzirom na razvoj tehnologije i velike uspjehe ostvarene tijekom posljednjih desetak godina, u budućnosti možemo očekivati postavljanje novih rekorda kada je u pitanju gustoća zapisa, odnosno ukupna količina podataka pohranjenih na kasetu.

Zahvaljujući povećanoj gustoći pohrane na magnetske trake, odnosno sve većem kapacitetu, troškovi pohrane na ovakve trake sve su povoljniji te je ta tehnologija danas praktična i za pohranu podataka u oblaku. U priloženom videozapisu možete vidjeti koje su sve nove tehnologije IBM-ovi znanstvenici razvili kako bi uspjeli postići gustoću od 201 Gb po kvadratnom inču, kao i tablicu na kojoj je prikazano koliko se u zadnjih desetak godina povećavala gustoća zapisa podatka na magnetsku traku, odnosno kapacitet pohrane na jednu kasetnu traku – od samo 6 TB 2006. godine na 330 TB koliki je sada kapacitet pohrane.

Izvor: IBM
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti