IoT Net Adria stvara prvu hrvatsku IoT mrežu

Niskoenergetska širokopojasna bežična tehnologija smanjuje troškove i količinu energije potrebnu za sigurno povezivanje stvari u oblaku, a pri tome ne koristi klasične telekomunikacijske kanale.

Martina Čizmić | 10.10.2017. / 16:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska će uskoro, uz postojeće telekomunikacijske mreže, dobiti i prvu nacionalnu mrežu IoT-a (Internet of things). Kako je istaknuto na predstavljanju projekta, tvrtka IoT Net Adria potpisala je ekskluzivni ugovor s kompanijom Sigfox, vodećim globalnim servisom za povezivanje stvari (IOT – Internet of things) i najavila kako će u samo 24 mjeseca uspostaviti mrežu baznih stanica i njome pokriti  96% hrvatskog stanovništva. Osim toga, mreža će stvoriti i sustav koji će poticati hrvatska IT poduzeća, integratore sustava, start-up poduzeća, ali i pojedince, da se uključe u razvoj implementacija koje se temelje na tehnologiji Sigfox.

Internet stvari predstavlja sljedeću fazu razvoja tehnologije. IoT Net Adria predstavlja jedinstvenu poslovnu mogućnost, osobito za inovativne timove koji žele nuditi svoje proizvode i rješenja na globalnoj razini. Prihvatili smo izazov i hrabro koračamo prema budućnosti kako bismo aktivno sudjelovali u njezinu stvaranju, izjavio je Bruno Crnički, suosnivač i izvršni direktor tvrtke IoT Net Adria.

Niskoenergetska širokopojasna bežična tehnologija smanjuje troškove i količinu energije potrebnu za sigurno povezivanje stvari u oblaku. No, umjesto da koristi postojeće tehnologije, Sigfox je pokrenuo prvu globalnu IoT mrežu za slušanje milijardi objekata prijenosa podataka bez potrebe za uspostavom ili održavanjem mrežnih veza. Naime, za komunikaciju koristi postojeći slobodan radijski spektar.

Hrvatska ima velik broj kvalificiranih i obrazovanih inženjera i start-up poduzeća, ali to i dalje nije dovoljno da potakne ljude da ostanu i osiguraju si budućnost u ovoj zemlji. Želimo od svoje zemlje učiniti regionalnog lidera u smislu brzog usvajanja IoT-a i stvaranja uzbudljivih novih aplikacija i uređaja. Od danas imamo mogućnost korištenja globalnog ekosustava operatera i Sigfox partnera kako bismo predstavljali i izvozili lokalna rješenja za IoT, dodao je Bruno Crnički.

IoT Net Adria tvrtka je koju su osnovali iskusni hrvatski stručnjaci za IT i telekomunikacije koji rješavaju stvarne poslovne izazove za veliki broj klijenata iz sektora kao što su proizvodnja, poljoprivreda, zdravstvo, promet i prijevoz, bankarstvo, osiguranje, zaštita okoliša ili inovativna rješenja za pametne gradove.

Tako je putem ovakve mreže moguće povezati senzore na mjerilima za vodu ili struju i u stvarnom vremenu pratiti potrošnju odnosno vršnu potrošnju. Takvim sustavom ne bi se samo pojednostavilo bilježenje potrošnje već bi distributeri veoma brzo uvidjeli bilo kakve anomalije poput naglog skoka u potrošnji ili gubitaka u mreži.

Uzbuđeni smo zbog prilike za pokretanje prve nacionalne IoT mreže u Hrvatskoj i postavljanje temelja za masovno uvođenje IoT-a u Hrvatskoj, a potom i regiji. Dosad smo stekli vrlo dobra iskustva na našem tržištu za IoT i potaknuli značajan entuzijazam za Sigfoxovu tehnologiju. Naša je vizija postati važan dio IoT-a i tehnologija budućnosti za bolje, brže i kvalitetnije povezivanje uređaja i olakšavanje naših života, zaključio je Silvio Galić, suosnivač i financijski direktor tvrtke IoT Net Adria.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti