Istraživanje pokazalo da su troškovi popravka električnih automobila viši u odnosu na benzince i dizelaše

Iako državni poticaji mogu ponekad smanjiti ukupni trošak, električna vozila mnogo su skuplja od benzinaca i dizelaša, barem onda kad se u obzir uzme udarac na vaš proračun, a ne na okoliš.

Hina | 27.09.2021. / 10:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

A to su samo početni troškovi.

Dodatni troškovi koji s godinama dolaze s popravcima električnih automobila nisu za podcijeniti.

Studija osiguravajućeg društva Allianz pokazala je da električni automobili u prosjeku imaju veće troškove popravka od onih opremljenih motorima s unutarnjim izgaranjem.

Iako električni automobili u prosjeku ne zadobiju u nesrećama veća oštećenja od automobila s benzinskim ili dizelskim motorima, popravci su ipak uobičajeno skuplji, otkrilo je osiguravajuće društvo.

Prosječni izdaci šteta za potpuno kasko osiguranje veći su za 10 posto za električne automobile, a čak 50 posto veći za plug-in hibride, prema Allianzu.

Nakon sudara, troškovi popravka električnih automobila u prosjeku su skuplji 30 posto.

Osobe zadužene za istraživanje nesreća i pitanja sigurnosti u Allianzovu Centru za tehnologiju za potrebe svoje studije analizirali su podatke o štetama od 2018. do 2020. godine.

Važno pitanje za vatrogasce, policiju i pomagače u slučaju nesreća jest jesu li električni automobili opasniji od vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Prema procjeni Allianza i Njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA), rizik od požara električnih automobila nije veći od automobila opremljenima motorima s unutarnjim izgaranjem - međutim, prema VDA -u, za gašenje požara na električnim vozilima potrebno je više vremena i više sredstava za gašenje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti