Jedna od posljedica infekcije COVID-19 može biti i gubitak kose?

Lista simptoma i posljedica infekcije COVID-19 sve više raste. Tako je otkriveno da velik broj ljudi gubi kosu i mjesecima nakon što prebole bolest.

Martina Čizmić | 07.08.2020. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tijekom posljednjih mjeseci, koliko traje pandemija koronavirusa i tijekom kojih je zabilježen sve veći broj oboljelih od COVID-19, liječnici su primijetili da bolest različito pogađa različite ljude. Neki infekciju prolaze gotovo bez ikakvih simptoma ili uz veoma blage i kratkotrajne simptome. Drugi pak ni nakon tjedana intenzivnog liječenja ne mogu se oporaviti.

Ono što je prvo podsjećalo na gripu (vrućica, groznica, bolovi u cijelom tijelu, probavne smetnje), s vremenom je dobilo još cijeli niz sve ozbiljnijih simptoma i dugotrajnijih posljedica.

Slika nije dostupna Važno otkriće britanskih znanstvenika: Ove grupe simptoma ukazuju na to koliko će teška biti zaraza koronom - od one nalik gripi do najtežih oblika

Tom nizu posljedica pridružila se i jedna, pomalo neobična - gubitak kose.

Prema istraživanju koje je provela dr. Natalie Lambert s Medicinskog fakulteta Sveučilšta Indiana, velik broj oboljelih od COVID-19, primijetio je da im je nakon bolesti počela intenzivno opadati kosa.

Dr. Lambert provela je anketu među osobama koje su preboljele COVID-19 ne bi li otkrila koji su simptomi najučestaliji i kakve posljedice bolest ostavlja na tijelo oboljelog. Dobila je više od 1500 odgovora osoba koje osjećaju trajne posljedice bolesti, među kojima su simptomi i posljedice koje često nisu navedene u službenim simptomima.

Tako je najčešće spomenut umor, bolovi u mišićima ili cijelom tijelu, nedostatak daha ili otežano disanje. No, mnogi su prijavili i probleme s koncentracijom i pamćenjem. Više od 400 pacijenata pak prijavilo je gubitak kose i to nekoliko mjeseci nakon što su preboljeli COVID-19.

Pacijent u hitnoj, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Istraživanje otkrilo najčešće simptome koronavirusa kod europskih pacijenata

Prema izvještaju klinike u Clevelandu, vjerojatno se radi o fenomenu koji se zove telogeni efluvij, odnosno kad las kose uđe u fazu mirovanja tijekom rasta. To dovodi do kasnijeg opadanja kose, ali (barem se tako nadaju liječnici) bez trajnih posljedica. Do takvog opadanja kose često dolazi zbog nagle traume kao što su operacija, psihološka ili fizička trauma, teške infekcije ili visoka tjelesna temperatura, ekstremni gubitak težine ili jednostavno promjena prehrane.

Kako ističu, gubitak kose nije simptom infekcije COVID-19, već posljedica bolesti te može trajati i šest do devet mjeseci nakon završetka bolesti. To može izazvati dodatan stres kod pacijenata, no liječnici umiruju i tvrde da će kosa ponovno narasti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti