Jeff Bezos: 15 stvari koje možda niste znali o najbogatijem čovjeku na svijetu

Bezos je na nekoliko sati preuzeo titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu od Billa Gatesa

Martina Čizmić | 28.07.2017. / 07:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godinama je osnivač Microsofta Bill Gates držao titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu. No, tu je titulu morao prepustiti osnivaču Amazona Jeffu Bezosu čija imovina sad vrijedi 91.4 milijarde dolara.

I dok se o Gatesu sve već više-manje zna, Bezos je za mnoge još uvijek nepoznanica. Stoga smo odlučili pronaći neke zanimljivosti i predstaviti vam najbogatijeg čovjeka svijeta u 15 točaka.

 - Od malih nogu zanimale su ga knjige, što je pomalo zabrinjavalo njegove roditelje pa su ga upisali na američki nogomet. To nije dugo potrajalo jer je njegova majka ipak prepoznala njegovu darovitost te je, kad je Jeff imao samo 9 godina, uvjerila školu da ga prime u program za darovitu djecu.

- Da je to bio dobar potez pokazalo se kad je 1982. godine Jeff upisao prestižni Princeton s namjerom da studira fiziku. No, od toga je brzo odustao i prebacio se na računalne znanosti i električno inženjerstvo, koje je diplomirao 1986. godine.

- Odmah po završetku fakulteta Jeff je želio pokrenuti svoj posao, no umjesto toga pridružio se start-upu, a potom dobio posao na Wall Streetu.

- Ne odustaje od ideje o vlastitoj tvrtki te u slobodno vrijeme pokreće start-up koji distribuira newslettere putem faksa i koji je neslavno propao zbog nedostatka novca.

- Ideja o internetskoj trgovini u kojoj bi se moglo kupiti sve rađa se 1994. godine tijekom razgovora s njegovim tadašnjim šefomDavidom Shawom. Jeff je tada na papir stavio 20 stvari koje bi se mogle prodavati putem interneta i odabrao knjige.

- Iako mu svi savjetuju da ne napušta dobar posao koji ima na Wall Streetu, Jeff daje otkaz, seli se u Seattle i osniva Cadabru (današnji Amazon). Poput većine internetskih tvrtki i Amazon je nastao u garaži, zahvaljujući Jeffu, njegovoj supruzi i dvojici programera.

- 16. srpnja 1995. službeno počinje s radom Amazon, ali potpuno drugačije nego danas. Naime, Jeff je tada kupovao knjige tek nakon što ih je njegov kupac naručio i platio.

- Da je na tragu nečem velikom, prepoznaje i veliki Barnes & Noble koji mu prijeti zatvaranjem, a 1997. i tuži Amazon zbog preprodaje knjiga. No, te iste godine Bezos počinje s prodajom dionica Amazona kroz inicijalnu javnu ponudu te izlazi na burzu.

- Samo godinu dana kasnije upoznaje dvojicu zanimljivih studenata koji imaju ideju o pokretanju internetske tražilice. Investira u ono što će poslije postati Google.

- Do 2000. godine izgubio je nekoliko stotina milijuna na loše poslovne odluke i propale projekte poput Jungleea (stranice za usporedbu cijena), Amazon Auctionsa (njegove inačice eBaya), pets.com, gear com i sličnih. Prisjeća se svog dječačkog sna kada je htio postati astronaut i u tajnosti osniva Blue Origin, svemirsku kompaniju koja razvija rakete koje mogu slijetati vertikalno.

- 2004. godine osniva tajni laboratorij u kojem grupa istraživača pokušava razviti e-čitač koji će tek 2007. ugledati svjetlo dana pod imenom Kindle. Jedan od najpoznatijih sukoba koji je imao bio je onaj sa Steveom Jobsom upravo oko prodaje e-knjiga.

- 2013. odlučuje kupiti američki Washington Post za 250 milijuna dolara, ali i daje vizionarski prikaz Amazonove dostave knjiga u budućnosti – za samo 30 minuta pomoću dronova.

- U klub milijardera upisao se prije gotovo 20 godina, 1998. godine, nakon što je Amazon izašao na tržište s inicijalnom javnom ponudom. Međutim, najveći skok u njegovom bogatstvu dogodio se u posljednjih pet godina. 2012. Bezos je imao "tek" 18,4 milijardi dolara osobnog bogatstva, da bi 2017. to bogatstvo dosegnulo nevjerojatnih 89 milijardi dolara.

- Iako je Bezosov poslovni put poznat, njegov privatni život prava je nepoznanica. Njegov biograf Brad Stone kopao je po smeću kako bi otkrio barem neke sitnice o Bezosovu životu. Jedna od njegovih poznatih rečenici koju izgovara direktorima u Amazonu koji se protive nekoj njegovoj ideji glasi: Moram li otići po certifikat koji kaže da sam šef ove kompanije kako biste me prestali preispitivati o ovome?

- Bezos ima neobičnu naviku ulagati u dugoročne planove. Tako je, vjerovali ili ne, financirao 10.000-godišnji sat.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti