Južna Koreja optužila Kim Jong-Una za hakerske napade

Tenzije između Sjeverne i Južne Koreje sve su veće, a osim testiranja oružja i konstantnih provokacija, čini se da su prilično aktivni i Kim Jong-Unovi hakeri

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2016. / 11:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Dok se Kim Jong-Un hvali s testiranjima hidrogenske bombe te proizvodnjom mini nuklearnih bojnih glava koje mogu postaviti na balističke rakete, čini se kako su u posljednje vrijeme prilično aktivni i njihovi hakeri. Tako su, prema optužbama iz Južne Koreje, početkom ovog tjedna sjevernokorejski hakeri pokušali provaliti u mailove zaposlenika južnokorejske željeznice i te podatke iskoristili za napad na kontrolni sustav željeznica, u čemu ipak nisu uspjeli. No, zato su navodno uspjeli hakirati pametne telefone 40 sigurnosnih službenika Južne Koreje, a sigurnosne službe iz ove zemlje upozoravaju na sve opasnije hakerske aktivnosti sjevernih susjeda koje su ranije optužili i za pripremanje terorističkog napada.

Južna Koreja, zajedno s Amerikancima, odlučila je reagirati na sve češće provokacije, oštre tonove, lansiranja raketa i testiranja oružja vojske Jong-Una te održavaju najveću vojnu vježbu do sada. Sjeverna Koreja odbacila danas je odbacila optužbe o hakiranju te kažu da ih Južna Koreja koristi u političke svrhe kako bi opravdali novi kontroverzni zakon usmjeren na borbu protiv terorizma. Riječ je o provokativnim optužbama, prenijeli su na Reutersu reakcije iz Sjeverne Koreje, a iako niti jedna strana to ne želi priznati, sigurno je kako su njihove cyber jedinice iznimno aktivne i pokušavaju otkriti sljedeće korake suparnika. Inače, prije dvije godine i Amerikanci su optužili Sjevernu Koreju za cyber napade – upravo su hakeri iz ove zemlje navodno napali Sony Pictures koji je pripremao komediju baziranu na atentatu na Kim Jong-Una. Sjeverna Koreja i tada je odbacila optužbe o napadima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti