Kako umjetna inteligencija pokreće svijet?

Lenovo je u sklopu svog Lenovo Tech Worlda dao svoj pogled na to što i kako umjetna inteligencija mijenja u našim životima.

Martina Čizmić | 25.07.2017. / 16:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Primjena umjetne inteligencije u tehnologiji i modernom načinu života već je prisutna – od inteligentnih aplikacija i programa koji brže i preciznije obrađuju gomile podataka i donose odluke pa do svakodnevne asistencije u obavljanju posla ili organizaciji privatnog života.

No, kad govorimo o umjetnoj inteligenciji, najčešće govorimo o stavovima koje iskazuju znanstvenici ili skeptici. Što o umjetnoj inteligenciji i njezinoj primjeni misle u industriji koja će se zbog nje najviše promijeniti?

Lenovo je u sklopu svog Lenovo Tech Worlda dao svoj pogled na to što i kako umjetna inteligencija mijenja u našim životima.

Tako su uvjereni da inteligentna budućnost poboljšava živote ljudi, a ona počinje pametnim uređajima. Uređaji na kojima je omogućen cloud, kao što su računala, tableti, pametni telefoni, pametni zvučnici, pametni televizori i AR/VR, donose sadržaj, usluge i iskustva na nov način.

Kako bi to ostvarili, moraju osmisliti i postaviti abecedu (ABCs) umjetne inteligencije – algoritam, big data i computing power (računalna snaga). Ovi čimbenici zajedno omogućuju umjetnoj inteligenciji da poboljšava živote. Da pojasnimo na svima razumljivom primjeru: algoritam je motor vašeg automobila, big data je njegov upravljač, a računalna ga snaga pokreće.

Na Tech Worldu predstavii su svoju viziju budućnosti umjetne inteligencije i pokazali kako konceptni uređaji na kojima je omogućena umjetna inteligencija mogu poboljšati život.

Konceptni proizvodi i dalje predstavljaju važan dio našeg procesa istraživanja i razvoja jer nam omogućuju istraživanje i pomicanje granica. Trebamo ovakvu vrstu svježeg razmišljanja i povratne informacije potrošača kako bismo stvorili sljedeću generaciju tehnologije, dizajna i inženjeringa, ističu iz Lenova.

Jedan je od koraka pri uvođenju umjetne inteligencije u svakodnevni život predstavljanje konceptnih proizvoda. Ako koncept izazove dovoljno interesa, on lako može prerasti u proizvod koji postaje dostupan na tržištu.

Upravo je zato Lenovo na Tech Worldu predstavio nekoliko konceptnih proizvoda.

CAVA je nova vrsta virtualnog pomoćnika. Koristi dubinski sustav za prepoznavanje lica i prirodnu tehnologiju razumijevanja jezika za upravljanje događajima u kalendaru i podsjećanje na temelju vaših navika. CAVA također može razumjeti značenje poruke i na temelju toga dati preporuke vašem kalendaru. Na primjer, može predložiti kada otići na sastanak analiziranjem vremenskih i prometnih podataka.

daystAR je optički zaslon s neovisnom jedinicom za obradu vida i slobodno oblikovane površinske leće s vidljivim poljem od 40 stupnjeva. Koristeći se platformom Lenovo AR, programeri mogu koristiti daystAR za stvaranje aplikacija u različitim industrijama. S uslugama poput Cloud Object Recognition, Remote Assistance, Multiplayer Interaction i 3D Content Manager možete skenirati, učitavati i uređivati 3D sadržaj putem platforme.

SmartVest obećava olakšano upravljanje vašim zdravljem srca. Medicinska pametna odjeća s 12 točaka koristi 10 tekstilnih senzora ugrađenih u EKG odjeću za praćenje aktivnosti srca. Snima EKG signale u stvarnom vremenu 24 sata na dan i identificira nepravilnosti kao što su tahikardija ili atrijska fibrilacija. Sportaši ga mogu koristiti za dobivanje precizne analize brzine otkucaja srca i varijabilnosti otkucaja srca. Odjeća šalje upozorenje kada vaša srčana aktivnost postane nesigurna.

Danas mnogi pametni zvučnici pružaju samo glasovne usluge. U Lenovu su razvili SmartCast +, inteligentni, interaktivni zvučnik koji prepoznaje zvukove, objekte i pruža AR iskustva. To čini učenje zabavnim i uvjerljivim kao u modulu bajke gdje djeca mogu naučiti kineski, projicirati svoje ilustracije i kineske titlove dok slušaju lekciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti