Kampovi za odvikavanje: Ovako mladi u Kini liječe ovisnost o telefonima

Prije odlaska na fakultet, roditelji djecu nekada šalju u vojne kampove na odvikavanje od pametnih telefona

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2015. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Neka istraživanja provedena proteklih godina pokazala su kako dio ljudi, kada je odvojen od telefona, gadgeta i tehnologije, pokazuje neke simptome slične onima koji imaju ovisnici o cigaretama i drogi. Tako su, prema istraživanju provedenom na sveučilištu u Marylandu prije nekoliko godina, četiri od pet ispitanih studenata imali napade panike, osjećali su se konfuzno i ekstremno izolirano te su imali simptome značajnog 'mentalnog i fizičkog stresa' kada su bili 24 sata odvojeni od tehnologije – pametnih telefona, prijenosnih računala, ali i društvenih mreža poput Facebooka i Twittera.

Gotovo većina od tisuću ispitanih iz SAD-a, Velike Britanije i Kine nije dobrovoljno mogla izdržati cijeli dan bez gadgeta, a s obzirom na tako veliku razinu ovisnosti o gadgetima, u Kini su pokrenuli 'vojne kampove' za odvikavanje od pametnih telefona. U ovakve kampove roditelji nekada šalju svoju djecu na odvikavanje od telefona i tehnologije prije njihovog odlaska na fakultet, a zahvaljujući fotografijama s društvenih mreža, možemo vidjeti kako izgleda život u ovakvih kampovima. Na profilu na Twitteru kineske agencije Xinhua nedavno su objavljene fotografije iz jednog takvog kampa za odvikavanje od telefona na kojima se vide neobične metode koje se primjenjuju unutar tih kampova – polaznici tako moraju držati svoje telefone u ustima i na glavi te balansirati s njima na čizmama.

Iako je riječ o kampovima za odvikavanje od telefona, na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavljene su brojne fotografije iz ovih kampova snimljene upravo – telefonima, što je prilično bizarno, napominju na The Telegraphu. Osim kampova za ovisnike o pametnim telefonima, u Kini su otvoreni i kampovi za ovisnike o internetu i video igrama. Za razliku od klasičnih klinika za liječenje ovisnosti, ovakvi kampovi u Kini koriste agresivne i nekada vojne metode, a prošle godine na YouTubeu pojavili su se videozapisi o mučenjima u ovakvim kampovima koji su rezultirali ozljedama djece.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti