Kina gradi najbrže superračunalo svih vremena

Cilj je do 2020. napraviti računalo koje će biti sposobno raditi kvintilijun kalkulacija u sekundi.

Monika Nožić Monika Nožinić | 19.01.2017. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina radi na sljedećoj generaciji superračunala, a planovi su da se do kraja ove godine kreira exascale prototip. Kina time želi prva zemlja koja je kreirala superračunalo koje će moći obavljati milijardu milijardi kalkulacija u sekundi.

Ovim dostignućem bio bi premašen dosadašnji prvak među superračunalima - Sunway TaihuLight, koji je s radom krenuo u lipnju 2016. godine. Kina je postala superračunalna velesila kada je u svojim strojevima počela koristiti lokalne čipove, umjesto proizvoda američkih kompanija.

Iako bi Kina do kraja godine mogla imati funkcionalan prototip superračunala, ne očekuje se da će exascale superračunalo biti dostupno još bar nekoliko godina. Zhang Ting, inženjer u Nacionalnom superračunalnom centru u Tianjinu, ističe da se ovo superračunalo i njegove aplikacije očekuju 2020. godine. Stroj će biti 200 puta moćniji od prvog kineskog petaflop modela Tianhe-1 iz 2010. godine.

Superračunalo bi se koristilo za obradu masovnih podataka i cloud computing, a prototip bi bio broj jedan u svijetu po pitanju efikasnosti prijenosa podataka i brzini kalkulacija.

Izvor: TweakTown

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti