Kina odabrala astronaute za projekt svemirske stanice

Kina je dva puta dosad raspisivala natječaje za astronaute, a ovo je prvi puta da su u natječaju mogle sudjelovati i civilne osobe, a ne samo vojni piloti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2020. / 11:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sredinom svibnja 2018. godine započeo je proces odabira astronauta za veliki kineski projekt svemirske stanice. Taj proces uključivao je oko 2500 ljudi, a nakon prve, druge i finalne selekcije, ranije ovog mjeseca napokon je odabrano 18 osoba koje će sudjelovati u velikom projektu razvoja svemirske stanice. Među njima samo je jedna žena, a većina odabranih su piloti i inženjeri. Identitet odabranih osoba nije poznat.

Slika nije dostupna Rekordno kratak let: Sojuz pristao na ISS nakon samo 3 sata i 3 minute

Dijelu astronauta glavni zadatak će kontrola i upravljanje letjelicom, dok će dio njih biti zadužen za provođenje brojnih i različitih testova i znanstvenih eksperimenata - od promatranja Zemlje, svemirskog okruženja i vremena na našoj planeti pa do svemirske medicine.



Kina je natječaje za astronaute raspisala dva puta do sada – 1998. i 2010. godine, no tada su u njima mogli sudjelovati samo vojni piloti. Ovog puta natječaj je bio otvoren i za civile, što prikazuje promjene usmjerene prema potrebama Kine za razvojem i upravljanjem modularnom svemirskom stanicom, naglašavaju na stranici Space News. Prije svega, naravno, izabrani astronauti moraju proći zahtjevne treninge potrebne kako bi se uključili u operativnu fazu razvoja kineske svemirske stanice. S takvim su treninzima već počeli postojeći astronauti koji će također sudjelovati u ovoj svemirskoj misiji.

Slika nije dostupna Bitka za Mjesec: Svijet je dobio prvu svemirsku koaliciju, Rusija i Kina nisu uključene

Prva faza u izgradnji svemirske postaje uključuje slanje osnovnog modula "Tianhe" i svemir, što je najavljeno u prvoj polovici 2021. godine. To je najvažniji modul stanice jer bi u njemu astronauti trebali živjeti. Nakon toga slijedit će misije s ljudskom posadom, kao i misija slanja goriva i namirnica, a zatim i slanje dva eksperimentalna modula koji će se spojiti s Tainheom. Dovršetak gradnje očekuje se 2023. godine, a kineska svemirska stanica nalazit će se u orbiti na visini od oko 380 kilometara iznad Zemlje.

Tijekom prve operativne faze kineske svemirske stanice planirano je da se u njoj nalaze po tri astronauta koji će s mijenjati svakih šest mjeseci.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti