Kineska vojska na bojištima testira "Iron Mana" i "Herkulesa"

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i posebnim egzoskeletonima, kineski vojnici bit će superiorniji od neprijatelja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.12.2020. / 12:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amerikanci su nedavno uputili žestoke kritike u smjeru Kine koju su optužili za testiranja s kojima žele stvoriti supervojnike s biološkim naprednim sposobnostima. Iako nema konkretnih informacija o takvim testovima i poboljšanjima, nije teško zaključiti da bi takvi vojnici na bojištima imali veliku prednost u odnosu na suparnike i njihovu običnu vojsku koja nije unaprijeđena u laboratorijima i s tehnologijom.

Slika nije dostupna Razmišljaju i o genetskoj modifikaciji? U SAD-u tvrde da Kinezi razvijaju supervojnike s naprednim biološkim sposobnostima

Dok možemo samo nagađati s čime se igraju kineski biolozi i znanstvenici kako bi njihovi vojnici bili što superiorniji, nedavno je objavljeno kako u pograničnom sukobu s Indijom kineska vojska već koristi posebna odijela koja mediji uspoređuju s Iron Manom. Kineski Iron Man nije tako egzotičan i moćan kao Tony Stark, no egzoskeletoni, odnosno robotska odjela vojnicima omogućuju obavljanje zadataka kakve inače ne bi mogli napraviti, odnosno olakšavaju im misije u teškim visinskim uvjetima koji vladaju na spornoj granici s Indijom.

Nošenje teškog tereta na velikim visinama dodatan je izazov zbog uvjeta i manjka kisika pa se vojnici brže umaraju - tu u pomoć uskaču egzoskeletoni. Takva robotska odjela preuzimaju težinu tereta tako da opterećenje nije na vojnicima pa bez većih problema mogu nositi hranu, vodu i ostale namirnice na položaje. Također, egzoskeletone koriste i za patroliranje i stražarenje uz granično područje.

Kiša Kina želi biti "gospodar vremena", no to bi moglo značiti probleme za sve ostale

Kineska vojska prošle je godine održala natječaj za odabir najboljeg egzoskeletona specijalno dizajniranog za pomoć pri utovaru granata u topove. Dobivena rješenja, odnosno dizajn egzoskeletona pretvorio je ljude u Herkulese, slikovito su to opisali na The Times of Israel, jer su bez problema mogli podizati granate teške između 40 i 50 kg. Takav egzoskeleton danas se također koristi u kineskoj vojsci.

Kina, naravno, nije jedina zemlja koja testira egzoskeletone, a takva se robotska odjela ne koriste samo u vojne svrhe, već su svoju primjenu našla i u tvornicama i skladištima u kojima pomažu ljudima u podizanju veće količine tereta, smanjujući opterećenje na njihova tijela.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti