Klimatolozi upozoravaju na novi planetarni crni rekord te pozivaju na hitno djelovanje: "Što hitnije trebamo vratiti ravnotežu"

Naš bi planet ove godine mogao ostvariti novi crni rekord - u 2021. razina CO2 u zraku mogla bi dosegnuti razinu 50 posto veću nego u doba prije Industrijske revolucije.

Branimir Vorša | 11.01.2021. / 15:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova prognoza britanskog Met Officea kaže da će koncentracija CO2 u atmosferi biti oko 2,29 dijelova na milijun (ppm) veća u 2021. nego prethodne godine na mjernoj točki Mauna Loa na Havajima.

Ukupno gledano, to znači da će atmosferske koncentracije ugljikova dioksida prijeći 417 ppm između travnja i lipnja te biti 50 posto više nego razina od 278 ppm, koja je zabilježena u 18. stoljeću prije Industrijske revolucije.

Posljednji put kad je razina CO2 u atmosferi bila stalno iznad 400 ppm bilo je prije četiri milijuna godina, odnosno u periodu kad je globalna temperatura u prosjeku bila toplija za tri Celzijeva stupnja, a razine mora znatno veće nego danas.

To je još jedan crni rekord u neumoljivom rastu koncentracije CO2 u atmosferi, ističe dr. Heather Graven s londonskog Imperial Collegea.

Koncentracije CO2 u atmosferi nakratko su dosegnule 417 ppm tijekom sezonskog vrhunca u 2020. godini, no nova prognoza kaže da će ove godine na toj razini ostati čak nekoliko tjedana.

Ugljikov dioksid primarni je staklenički plin koji zarobljava toplinu u Zemljinoj atmosferi, što rezultira globalnim zatopljenjem. Određena količina CO2 nastaje prirodnim procesima, no koncentraciju pumpaju korištenje fosilnih goriva i sječa šuma. U usporedbi s drugim stakleničkim plinovima, poput metana, CO2 je vrlo žilav i u atmosferi ostaje tisućama godina.

S obzirom na to da CO2 ostaje u atmosferi iznimno dugo, nove emisije svake godine dodaju se na prethodne koncentracije i za posljedicu imaju konstantno gomilanje razine CO2 u atmosferi, objašnjava profesor Richard Betts iz britanskog Met Officea.

Dodaje da je zbog pandemije u 2020. bilo sedam posto manje emisije CO2 u atmosferu, no da se ta količina i dalje pridodala ukupnoj koncentraciji tog plina u atmosferi. Isto tako kaže da su se emisije sad već vratile na razine prije pandemije.

I drugi stručnjaci upozoravaju kako treba ubrzati provođenje mjera za smanjenje emisije CO2 u atmosferu.

Što hitnije trebamo vratiti ravnotežu, ističe profesor Grant Allen, atmosferski znanstvenik sa Sveučilišta Manchester.

Izvor: IFLScience

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti