Kome je Zuckerberg zapravo donirao svoje bogatstvo?

Prema tvrdnjama poreznog stručnjaka Victora Fleishera, Zuckerberg je novac samo premjestio iz jednog džepa u drugi.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 06.12.2015. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je šef Facebooka Mark Zuckerberg u srijedu povodom rođenja kćeri u otvorenom pismu zajedno sa svojom suprugom Priscillom najavio kako će 99 posto dionica svoje tvrtke darovati u dobrotovorne svrhe, nije trebalo dugo čekati da se nad glavama javnosti pojave upitnici. 

Vrijednost dionica Facebooka procijenjena je na nevjerojatnih 45 milijardi dolara, a prema pisanju New York Timesa, prst sumnje je odmah preusmjeren na izbjegavanje plaćanja poreza. Naime, supružnici Zuckerberg su usporedno s najavom o donaciji osnovali zakladu Chan Zuckerberg Initiative koja će se zalagati za "unaprijeđenje ljudskih potencijala te promicanje jedinstva", a sve upućuje na to da će navedeni iznos biti doniran upravo toj organizaciji.

Porezni stručnjak i profesor prava na Sveučilištu u San Diegu Victor Fleisher pak tvrdi kako će Zuckerberg samo prebaciti bogatstvo iz Facebooka koji posluje kao dioničko društvo na spomenutu organizaciju osnovanu kao d.o.o. što će mu donijeti poreznu olakšicu, kao i priliku da zaradi još koji milijardu.

Fleisher ističe kako je Zuckerberg htio da cijeli svijet čuje za njegovu dobrotu i viziju svijeta u kojem bi htio da odraste njegova kćer Max, no zapravo je samo prebacio novac "iz jednog džepa u drugi."

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti