Kome još trebaju žice i punjači: Pametne uređaje ćemo uskoro puniti na daljinu

Iz Xiaomija ističu kako su sami razvili ovu tehnologiju zbog koje su morali registrirati 17 patenata, ali i da su uvjereni kako će upravo ova tehnologija promijeniti način na koji koristimo pametne uređaje (ne samo telefone).

Martina Čizmić | 31.01.2021. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako su prvo mobiteli, a potom i pametni telefoni postali neizostavni dio naših života, jedan njihov dio svima zadaje glavobolju - punjači. Uvijek je nedostajao upravo onaj koji je bio najpotrebniji u datom trenutku, žice i kontakti su pucali, uz svaki uređaj je dolazio novi, potpuno drugačiji punjač, nije ih se moglo puniti ni jednim drugim punjačem osim njihovim.

Posljednjih godina, s razvojem bežičnog punjenja i USB-C utora, punjenje pametnih telefona postalo je jednostavnije i lakše. A čini se kako bi punjači (bežični i žičani) uskoro mogli biti poslani u ropotarnicu povijesti.

Naime, kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi, predstavio je tehnologiju punjenja na daljinu - Mi Air Charge. Kako su istaknuli prilikom predstavljanja, ova bi tehnologija trebala korisnicima omogućiti da pune svoj uređaj "putem zraka" odnosno bez korištenja kabela ili bežičnih punjača.

Radi se o kombinaciji punjača koji odašilje energiju prema telefonu i dvije antene (ugrađena prihvatna antena i signalna antena) koje će se pobrinuti da energija stigne tamo kamo je poslana.

Kako su istaknuli tijekom predstavljanja, Mi Air Charge trenutno može puniti uređaj snagom od 5W, što je malo u usporedbi s aktualnim punjačima čija se snaga kreće od 35-55W. No, prednost je što možete nastaviti hodati po stanu i koristiti uređaj, a on će se i dalje puniti. Također, biti će moguće i napuniti nekoliko različitih uređaja istovremeno, bez obzira gdje se koriste u stanu, jer punjač ima domet od nekoliko metara.

Iz Xiaomija ističu kako su sami razvili ovu tehnologiju zbog koje su morali registrirati 17 patenata, ali i da su uvjereni kako će upravo ova tehnologija promijeniti način na koji koristimo pametne uređaje (ne samo telefone).

Za sad nema informacija kad bi ova tehnologija mogla krenuti u primjenu, no poznavajući Xiaomi, to bi moglo biti veoma brzo. Barem u njihovim premium telefonima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti