Koristite računalo sa Windows 7 i aplikaciju Zoom? Mogli biste biti na udaru hakera

Zbog ranjivosti u aplikaciji, kibernetički kriminalci mogu preuzeti kontrolu nad računalom te tako ugroziti osjetljive podatke ili čak cijele tvrtke.

Martina Čizmić | 13.07.2020. / 17:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je već u nekoliko navrata upozoravao svoje korisnike kako je vrijeme da napuste starije verzije Windowsa i odaberu posljednju verziju - Windows 10. Uz to što će tako nastaviti dobivati različite sigurnosne zakrpe i ažuriranja koje Microsoft šalje, bit će i zaštićeniji od hakera i drugih kibernetičkih zločinaca.

Mnogi su to upozorenje ignorirali i nastavili koristiti ranije verzije Windowsa, ponajprije Windowse 7. No, čini se kako bi to mogla biti loša odluka.

Stručnjaci iz slovenske tvrtke za računalnu sigurnost ACROS Security otkrili su novu računalnu prijetnju koja cilja isključivo korisnike Windows 7 operativnog sustava i to one koji koriste aplikaciju za videokonferencije Zoom.

Zbog ranjivosti u aplikaciji, kibernetički kriminalci mogu preuzeti kontrolu nad računalom te tako ugroziti osjetljive podatke ili čak cijele tvrtke.

Ranjivost se odnosi samo na računala koja koriste Windows 7 i ranije verzije (ako takvih još ima). S obzirom na to da, prema službenim podacima, oko 20 posto računala diljem svijeta još uvijek koristi Windows 7, broj korisnika koji je zbog toga potencijalno ugrožen broji se u milijunima.

Iz Zooma su poručili kako su napravili hitnu zakrpu za korisnike te pozvali sve koji koriste tu aplikaciju da ju odmah instaliraju.

No, pitanje je koliko će ljudi na vrijeme instalirati zakrpu, a koliko će se nastaviti kockati sa sigurnošću vlastitog računalnog sustava.

Koristite li Windows 7 ili stariji operativni sustav u kombinaciji s aplikacijom Zoom, obavezno instalirajte zakrpu sa službenih Zoomovih stranica. I razmislite o novom operativnom sustavu jer bi se ovakvih slučajeva, u budućnosti, moglo događati sve više.

Izvor: 0patch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti