Kratki vodič kroz COVID-19: Objavljena lista simptoma, doznajte koliko oni traju te koliko su dugo oboljeli zarazni, kao i što je to - dugi COVID

Osjetite li neki od simptoma koji mogu ukazivati na zarazu novim koronavirusom, trebali biste ostati kod kuće, izbjegavati bliski kontakt s ukućanima i konzultirati se sa svojim liječnikom.

Martina Čizmić | 12.11.2020. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Milijuni ljudi diljem svijeta zaraženi su koronavirusom. I dok su neki imali više sreće i prošli bez simptoma ili s blagim oblikom bolesti COVID-19, drugi su završili na bolničkom liječenju ili čak umrli od komplikacija.

Iako iz dana u dan liječnici i znanstvenici sve bolje upoznaju novi koronavirus, njegove simptome i posljedice, još uvijek ih iznenadi pojedino trajanje ili učestalost nekog simptoma.

Studija JAMA, koja je objavljena još u veljači ove godine, fokusirala se na podatke pacijenata iz Kine, koja je u to vrijeme bila napogođenija pandemijom. Podaci gotovo 45 tisuća pacijenata pokazali su kako je više od 80 posto njih imalo blage simptome bolesti, 14 posto ozbiljne, a samo pet posto kritične.

No iako ti podaci pokazuju da se većina oboljelih brzo oporavi, američki CDC (Centar za prevenciju bolesti) upozorava kako posljedice na zdravlje mogu biti dugotrajne, čak i kod onih pojedinaca koji su mladi i dobrog zdravlja.

Koji su simptomi zaraze novim koronavirusom?

Stoga su iz Centra za sigurnost zdravlja Johns Hopkins objavili listu simptoma COVID-19 na koje treba obratiti pozornost, koliko oni traju i što napraviti ako iskusite te simptome.

Glavni simptomi na koje treba obratiti pozornost su vrućica, suhi kašalj, nedostatak zraka te gubitak osjeta okusa i mirisa, no uz to postoji cijeli niz drugih simptoma koji se mogu pojaviti.

To su, među ostalima, umor, začepljen ili nos koji curi, mučnina ili povraćanje, proljev, bolovi u mišićima, glavobolja i grlobolja.

Ako primijetite da imate neki od tih simptoma, a posebice ako ih imate nekoliko u kombinaciji, liječnici preporučuju da ostanete kod kuće i izbjegavate bliski kontakt s drugim ukućanima. Ako se simptomi pogoršaju ili ako imate informaciju da ste nedavno bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus, obvezno telefonski kontaktirajte svog liječnika.

Koliko dugo simptomi traju?

Simptomi koje smo naveli mogu trajati između dva i 14 dana nakon izlaganja virusu, no najčešće se pojavljuju oko petog dana.

Koliko će dugo trajati, ovisi o cijelom nizu faktora. U prosjeku, ističu iz CDC-a, simptomi traju dva tjedna. Ako ste bili dobrog zdravlja, simptomi bi mogli trajati i nešto kraće. No ako dođe do komplikacija, ti simptomi mogli bi potrajati.

Pacijenti koji su trebali bolničko liječenje često imaju simptome poput nedostatka daha ili problema s disanjem i dulje od šest tjedana.

Nedavno objavljena studija CDC-a pokazala je da čak petina oboljelih ni nakon mjesec dana nije povratila snagu i riješila se simptoma. Čak četvrtina oboljelih u dobi od 18 do 34 godine imali su problema s kašljem, vrućicom i nedostatkom zraka dulje od dva tjedna otkako im je dijagnosticirana bolest COVID-19. Što su bolesnici stariji, taj je postotak veći.

Pojedini pacijenti osjećaju posljedice bolesti COVID-19 i šest mjeseci nakon što su ju preboljeli. Za takve se pacijente kaže da imaju "dugi COVID". Oni najčešće osjećaju ekstreman umor, neurološke poteškoće, pa čak i probleme sa srcem i plućima.

CDC upozorava kako bi pacijenti koji ne osjećaju poboljšanje ni nakon nekoliko tjedana trebali kontaktirati svog liječnika i napraviti dodatne pretrage kako bi otklonili mogućnost sekundarne infekcije i ozbiljnih komplikacija poput krvnih ugrušaka.

Koliko su dugo oboljeli zarazni?

Prema podacima CDC-a, osobe oboljele od bolesti COVID-19 nisu više zarazne ako je prošlo više od 10 dana od pojave simptoma, nemaju vrućicu u posljednja 24 sata i njihovo se opće zdravstveno stanje poboljšava. Hrvatski zavod za javno zdravstvo smatra da je potrebno da oboljeli posljednja tri dana nema vrućicu, ima znatno poboljšanje odnosno smanjenje drugih simptoma te da je prošlo 10 dana od prvog dana bolesti.

Ako se pak osoba nalazi u samoizolaciji i nema simptome, HZJZ smatra da nije zarazna nakon 10 dana, ako ne razvije simptome.

Unatoč tome znanstvenici povremeno otkrivaju i pacijente koji su zarazni i dulje vrijeme. 

Kako biste bili sigurni da nećete zaraziti nekoga u svojoj blizini, ali i kako biste izbjegli sekundarnu infekciju, trebali biste se pridržavati već dobro poznatih epidemioloških mjera - nositi zaštitnu masku, češće prati ruke i držati socijalnu distancu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti