Kratki vodič za neodlučne: Kupiti iPhone 8 (Plus) ili iPhone X?

iPhone 8 i 8 Plus od ovog tjedna mogu se kupiti i u Hrvatskoj – hoćete li kupiti ove modele ili ćete čekati skuplji iPhone X?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2017. / 12:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon predstavljanja šestice, ljubitelji Applea mogli su birati između dva modela iPhonea (tri ako računamo model SE) koji se razlikuju po veličini ekrana i, od prošle generaciji, po stražnjim kamerama jer model Plus ima dvije stražnje kamere. Od ove godine taj je izbor još veći jer je Apple predstavio toliko očekivanu desetku te je većina novinara složna kako su iPhone 8 i 8 Plus odlični telefoni koji ipak ne donose neke velike novitete u odnosu na prethodnike (bolje bi im pristajalo ime iPhone 7S i 7S Plus), dok je iPhone X Appleov telefon budućnosti koji će privući pažnju većine ljubitelja Applea, no uz cijenu od tisuću dolara za osnovni model, samo dio njih moći će priuštiti ovaj uređaj.

U Hrvatskoj je ovog tjedna počela prodaja iPhonea 8 i 8 Plus te ako se razmišljate hoćete li kupiti jedan od modela osmica ili ćete čekati iPhone 10, na Business Insideru nabrojali su nekoliko razloga koji idu u korist modelima 8/8 Plus koji bi vam mogle pomoći pri donošenju odluke o kupovini:

Pokreće ih isti procesor – ako mislite da ćete kupovinom skupljeg telefona dobiti bolji i brži procesor, u krivu ste. Naime, oba modela iPhonea 8 koriste isti procesor kao i iPhone X – A11 Bionic čip, neural engine te M11 koprocesor, a jedina je razlika što se u desetki ovi modeli koriste i za Face ID, sustav prepoznavanja lica kojeg iPhone 8/8 Plus nemaju. Također, nema razlike niti u operativnom sustavu i svi ovi telefoni koriste iOS 11.

Touch ID je dokazan, Face ID još nije – korisnici su se s godinama navikli na Appleov senzor za otiske prstiju s kojim mogu otključati telefon, koristiti ga umjesto klasičnih lozinki i putem njega potvrditi plaćanje putem Apple Paya te je ovo već dokazana tehnologija, dok tek trebamo vidjeti kako će se Face ID dokazati u praksi kad ga budu koristili milijuni ljudi.

Bežično punjenje – jedan od noviteta (za Apple) koji je predstavljen na konferenciji u rujnu jest bežično i brzo punjenje baterije, no ove opcije nisu dostupne samo na iPhoneu X, već i na osmicama pa ako tražite iPhone s bežičnim i brzim punjenjem možete kupiti i jeftiniji Appleov telefon, no u svakom slučaju računajte na dodatne troškove jer ćete morati kupiti dodatni kabel za brzo punjenje i dodatnu podlogu za bežično punjenje.

iPhone 8 Plus i X imaju gotovo identične stražnje kamere – recenzije novinara koji su testirali iPhone 8 Plus kažu da je ovo telefon s (vjerojatno) najboljom kamerom na svijetu, a kako ovaj telefon koristi gotovo identične stražnje kamere kao i iPhone X, ako kupujete iPhone primarno zbog kamere, nema potrebe trošiti više novca na skuplji model.

Slične prednje kamere – na papiru, kamere na svim novim telefonima imaju 7MP senzor, f2/2 otvor blende i snimaju 1080 videozapise, no desetka ipak ima neke dodatne mogućnosti poput Portrait Modea i Animojia, što za većinu ljudi vjerojatno neće biti presudne opcije prilikom kupovine telefona.

Cijena – za mnoge će se odluka o telefonu kojeg će kupiti svesti upravo na cijenu – iPhone 8 košta 700 dolara, 8 Plus 800, a iPhone X čak 1000 dolara. Riječ je o cijenama uređaja u slobodnoj prodaji te će oni biti jeftiniji uz potpisivanje ugovora s mobilnim operaterima, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će iznositi cijena desetke u Hrvatskoj.

Futrola – korisnici koji već posjeduju iPhone 7/7 Plus moći će koristiti istu futrolu za iPhone 8/8 Plus – iako ovo nije presudan faktor, neke futrole koštaju po nekoliko stotina kuna, što je dodatni trošak na ionako velike cijene.

Osmice su već dostupne – prodaja ovih telefona već je počela i u Hrvatskoj, dok je prodaja modela X najavljena za početak studenog, a treba napomenuti kako se očekuje da će potražnja za ovim uređajem biti puno veća od ponude prvih mjeseci tako da, ako želite desetku i niste dovoljno brzi, ovaj telefon možda nećete moći kupiti prije 2018., dok 8 i 8 Plus možete kupiti već danas.

Izvor: Business Insider


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti