Lidija Kralj imenovana pomoćnicom ministrice znanosti i obrazovanja

Osim Lidije Kralj, pomoćnikom je imenovan i Vlado Prskalo, dok je dr.sc Tome Antičić imenovan državnim tajnikom

Martina Čizmić | 28.07.2017. / 15:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vlada je na zatvorenom dijelu 50. sjednice, za pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja imenovala poznatu profesoricu matematike i informatike Lidiju Kralj.

"Ministrica Blaženka Divjak i ja smo zajedno studirale matematiku osamdesetih godina na zagrebačkom, PMF-u, a povremeno su nam se poslovni putevi susretali tijekom godina tako da kad je ministrici zatrebala pomoć u području osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja sjetila se mene", rekla je za ZIMO Lidija Kralj.

Profesorica Kralj već 25 godina gradi karijeru u obrazovanju kao nastavnica matematike i informatike, a dobitnica je i brojnih nagrada.

Za sebe kaže da je „profesionalna učiteljica po zvanju, zanimanju i unutarnjoj motivaciji“. Godinama je radila kao učiteljica u osnovnoj školi Veliki Bukovac, a do sad je radila kao savjetnica za obrazovanje na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu. Prelaskom na mjesto pomoćnice ministrice obrazovanja njen dosadašnji angažman na Visokom učilištu Algebra prelazi u status mirovanja.

Osim toga, urednica je digitalnog časopisa “Pogled kroz prozor” i portala ucitelji.hr te eTwinning ambasadorica za Hrvatsku i voditeljica projekta “Sigurnost djece na internetu” i ENABLE.

Nosi titulu Microsoft Innovative Educator Expert i Microsoft Certified Educator, a aktivno je bila uključena i u izradu kurikuluma Informatike i međupredmetne teme IKT u obrazovanju.

Kako je u nekoliko navrata sama isticala, smisao novog kurikuluma je da se napravi odmak od uobičajenog korištenja informatike, a tehnologija postane alat za pomoć u učenju ili realizaciji projekata. Osim toga, zalaže se za uvođenje programiranja i logičnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kako bi djeca naučila analizirati i rješavati probleme. Posebno je posvećena odgovornom korištenju tehnologije u online komunikaciji i na društvenim mrežama.

Autorica je niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole, nekoliko multimedijskih programa za učenje matematike i online tečaja „Logo – online učenje programiranja“.

"Vjerujem da će moje dvadeset petogodišnje iskustvo iz učionice, profesionalnog razvoja učitelja i nastavnika, EU školskih projekata, rada na kurikulumima osnovne škole, međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije te predmeta Informatika doprinijeti stvaranju pozitivne atmosfere za poboljšanje hrvatskog sustava obrazovanja", rekla je profesorica Kralj za ZIMO i napomenula da će konkretnije informacije o novom poslu moći dati nakon što preuzme dužnost.

Njeno je imenovanje dočekano je u javnosti s odobravanjem i nadom da će se stvari oko kurikularne reforme i uvođenja informatike u redovnu nastavu napokon pokrenuti s mrtve točke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti