Ljepota Saturna kroz objektiv svemirske letjelice Cassini

Cassini je napravio neke od najljepših fotografija Saturna i njegovih pratećih mjeseca.

Martina Čizmić | 16.09.2017. / 18:49

Cassini, svemirska letjelica koja je prva dospjela do Saturna, okončala je svoju trinaestogodišnju misiju spektakularnim poniranjem prema Saturnu i izgaranjem u njegovoj atmosferi.

Letjelica je tijekom svoje misije poslala 450.000 slika i 635 gigabajta podataka, a mi smo za vas izabrali neke od njih koje su zaista spektakularne.

Upravo su ove fotografije svijetu otkrile svu ljepotu Saturna i njegovih pratećih mjeseca.

Zemlja je samo blijeda točkica

Kad su se u srpnju 2013. godine poravnali Saturn i Cassini, na horizontu se pojavila blijeda plava točkica. Zemlja koja se nama čini tako velikom, iz Saturnove i Cassinijeve perspektive bila je samo još jedna zvijezda na noćnom nebu.

Ljeto na Saturnu

S obzirom na udaljenost Saturna od Sunca, godišnja doba, ako ih se tako može nazvati, dolaze mnogo kasnije. Tako jedna Saturnova godina traje 30 Zemaljskih, što znači da ljeto na Saturnu traje impresivnih 7 godina.

Svi Saturnovi prsteni

Prstenovi su ono po čemu je Saturn prepoznatljiv, a zahvaljujući Cassiniju znanstvencii su uspjeli promotriti ih iz svih kuteva.

Heksagon na Sjevernom polu

Saturnov Sjeverni pol ne izgleda onako kako bismo mogli očekivati. Iznad samog vrha stalno stoji oblačni sloj u obliku heksagona čije su stranice veće od promjera Zemlje.

Ledeni izdanci na Eceladusu

Kada je Cassini otkrio tragove vode na Saturnovom mjesecu Eceladusu, mnogi su to protumačili kao potencijalno mjesto za život. Naime, ledeni izdanci dopiru iz tekućeg oceana ispod zaleđene površine. Daljnje istraživanje pokazalo je kako, iako je Eceladus većinom u mraku, postoje hidrotermalni otvori, poput onih u oceanima, u kojima bi se mogao skrivati život.

Skrivena ljepota Titana

Atmosfera oko Titana obično je mutna pa je veoma teško vidjeti kako on zaista izgleda. Cassini je zahvaljujući infracrvenim kamerama uspio napraviti zanimljiv kolaž slika i otkriti nam ono što je inače skriveno - ljepotu Titana.

Tamna strana Saturna

Zbog položaja Sunca i Zemlje, znanstvenici kroz teleskope nikad ne mogu vidjeti tamnu stranu Saturna. No, Cassini je napravio fotografije koje su pomogle u istraživanju Saturnovih prstena jer su otkrile nove boje inače skrivene Sunčevom svjetlošću.

Svi Saturnovi mjeseci

Saturn ina čak 53 mjeseca, no Cassini je na jednoj fotografiji uspio obuhvatiti njih 5 - Janus, Pandora, Enceladus, Mimas i Rhea.

Ruža vjetrova

U središtu Sjevernog pola nalazi se žestoka oluja čiji je promjer 2000 kilometara, a koja je do Cassinijevog dolaska bila u potpunosti nepoznata. Iako u njenom središtu pušu vjetrovi brzinom od 150 metara u sekundi, oblici koje oblaci stvaraju podsjećaju na ružu - Ružu vjetrova.

NASA je napravila i zanimljiv video u kojem je u samo nekoliko minuta ispričala cijelu priću o Cassiniju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti