Sebe je zaštitio od hakera, ali ne i 2 milijarde korisnika Facebooka

Mogućnost koju imaju Zuckerberg i drugi direktori ove kompanije čini se prilično licemjerna prema svim onim korisnicima čijih su podaci hakirani.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2018. / 15:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Facebooku se svih ovih godina nisu dovoljno potrudili zaštititi privatnost svojih korisnika, iako su bili svjesni problema i činjenice kako je Cambridge Analytica imala pristup podacima o milijunima korisnika, a ovog tjedna objavili su kako su, zahvaljujući opciji pretraživanja profila putem maila i broja telefona bili ugroženi gotovo svi korisnici ove mreže.

No, dok su podaci korisnika bili otvoreni za iskorištavanje, Mark Zuckerberg pobrinuo se da se hakeri i kriminalci ne dokopaju poruka koje je slao putem Messengera. Iako ovaj servis za komunikaciju nema mogućnosti brisanja poruka, tj. korisnici poruke mogu izbrisati iz svog inboxa, no ne mogu i iz inboxa primatelja, za Zuckebrerga i neke direktore ove kompanije vrijedila su neka druga pravila.

Oni su, kako bi se zaštitili u slučaju hakerskih napada, koristili tajni alat koji nije bio dostupan ostalim korisnicima i putem kojeg su brisali poruke iz svog, ali i iz inboxa primatelja. Pri tome, naravno, primatelji, kao niti javnost, nisu bili obaviješteni, a poruke nisu brisane samo iz inboxa zaposlenika ove kompanije, već i ljudi koji nisu zaposleni u Facebooku.

Na brisanje poruka iz ove su se kompanije odlučili nakon što su se hakeri 2014. dokopali mailova Sony Picturesa te su na ovaj način htjeli zaštititi privatnu komunikaciju direktora u Facebooku.

Na Tech Cruncheu napominju kako se u pravilima korištenja Facebooka na navodi mogućnost uklanjanja sadržaja iz računa korisnika ako taj sadržaj ne krši određene standarde ove mreže, no iz Facebooka kažu kako su se, brisanjem mailova, "u potpunosti pridržavali pravnih obaveza" vezanih uz zadržavanje poruka.

U nekoj drugoj situaciji ove informacije može i ne bi bile toliko važne, no nakon što smo svih ovih dana čitali o brojnim propustima koje je Facebook napravio u (ne)zaštiti privatnih podataka svojih korisnika, mogućnost koju imaju Zuckerberg i drugi direktori ove kompanije čini se prilično licemjerna prema svim onim korisnicima čiji su podaci hakirani.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti