Marketinško ludilo: Donirajte spermu za novi iPhone 6S

U Kini (i ne samo tamo) zabilježeni su čak i slučajevi prodaje bubrega kako bi si mogli priuštiti Appleove pametne telefone, sada se otvara nova “fronta” koja nije toliko radikalna, ali je više nego intrigantna…

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 18.09.2015. / 09:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najmnogoljudnija zemlja planete, vjerovali ili ne, ima problema s donatorima sperme, iako u Kini vladaju iznimno rigorozna pravila, iako postoji 18 “banaka sperme”, nema dovoljno onih koji će donirati. Vrlo vjerojatno se s pravom pitate kakve veze imaju potencijalni kineski donatori sperme i Appleov iPhone 6S.

Ali, u ovom slučaju imaju, jer su se kineske bolnice, odnosno onaj dio koji se naziva “bankama sperme”, krenule u marketinšku kampanju koja se otprilike svodi na zajednički nazivnik - “Donirajte spremu za - iPhone 6S”. Iako bolnice neće izravno ponuditi Appleove uređaje onima koji doniraju, radi se o financijskoj naknadi koju će donatori primiti, a koja je dovoljno za kupovinu iPhonea posljednje generacije. Tako “stopa” za donacije ide u rasponu od 5000 juana (786 američkih dolara) i 6000 juana (943 USD) što je sasvim dovoljno za kupovinu iPhone 6S uređaja sa 16GB prostora, koji će kada se pojavi na tržištu stajati otprilike 649 američkih dolara.

Neke su marketinška agencije već iskoristile histeriju oko novih modela iPhonea, pa su u eter poslale poruku “ne morate više darovati bubreg, dovoljno je da to napravite sa spermom”, a i bolnice su krenule u marketinšku ofenzivu. Tako je, primjerice, bolnica Renji u Šangaju počela distribuciju digitalnih letaka putem iznimno popularne chat aplikacije WeChat u kojima sve potencijalne donatore poziva da se prijave na besplatan liječnički pregled i ako se pokaže da su zdravi, da je njihove sperma povoljna za doniranje, dobit će nadoknadu u iznosu od spomenutih 6000 juana (za 40 mililitara), što bi im trebalo biti sasvim dovoljno za novi iPhone 6S.

I banka sperme Jiangsu nudi 5000 juana, i ovdje je u fokusu novi Appleov uređaj, koji je definitivno primamljiv i Kinezima, neovisno o tome što imaju “hrpu” alternativnih, a ekstremno jeftinih uređaja. Možemo o ovakvim marketinškim kampanjama misliti što god hoćemo, ali Appleov iPhone je bez sumnje jedini uređaj za kojega su ljudi prodavali vlastite organe i koji je poslužio kao “mamac” za donatore sperme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti