Microsoft objavio korisnički priručnik za obranu od WannaCrypt napad

“Napad ovakve vrste mogao bi se razviti tijekom vremena te je potrebno poduzeti dodatne mjere za uvođenje dodatne zaštite”, ističu iz Microsofta

Martina Čizmić | 15.05.2017. / 11:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hakerski napad koji je u samo nekoliko sati zarazio više od 200 tisuća računala u više od 150 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska otvorio je pitanje zaštite korisnika od takvih napada.

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju kako je ransomware WannaCry iskoristio sigurnosni propust u Windows operativnom sustavu za koji je još u ožujku izdana zakrpa. Korisnici koji su ažurirali svoje operativne sustave nisu bili izloženi riziku od zaraze, dok su oni čija računala pogone Windows 10 nisu ni bili cilj napada.

„Oni korisnici koji imaju antivirusni softver ili uključen Windows update, zaštićeni su od zlonamjernog softvera. S obzirom na mogući utjecaj cyber napada na korisnike i njihove tvrtke, objavili smo i ažuriranja za Windows XP, Windows 8 i Windows Server 2003.”, istaknuli su iz Microsofta te dodali kako su korisnički priručnik za obranu od WannaCrypt napada objavili na svom službenom blogu.

Podsjetili su kako su objavili i ažuriranje za korisnike koji koriste Windows Defender, uz dodatnu napomenu kako bi korisnici trebali imati instaliran ažuran anti-malware softver.

“Napad ovakve vrste mogao bi se razviti tijekom vremena te je potrebno poduzeti dodatne mjere za uvođenje dodatne zaštite”, ističu iz Microsofta.

Napominju i kako su ugroženi i korisnici koji koriste starije inačice Windowsa za koje više nema službene podrške. Za takve korisnike, u Microsoftu su pripremili izvanrednu podršku u obliku sigurnosne zakrpe koju je moguće preuzeti s bloga.

Upozoravaju i kako je za širenje malwarea iskorištena taktika “pecanja” (tzv. Phishing) te ističu kako bi korisnici trebali voditi računa da ne otvaraju linkove, dokumente i e-mail poruke od pošiljatelja koji su im nepoznati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti