Molitve neće pomoći: Dio čelnika tehnoloških kompanija poziva na kontrolu oružja

Veliki broj čelnika tehnoloških kompanija izrazio je podršku YouTubeu i njihovim zaposlenicima, a dio njih iskoristio je ovu situaciju za poziv na strožu kontrolu oružja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.04.2018. / 11:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kontrola oružja vruća je tema u SAD-u, a zbog čestih masovnih ubojstava i napada vatrenim oružjem o njoj se sve više raspravlja u posljednje vrijeme. Ova se tema pogotovo aktualizirala nakon maskara u srednjoj školi u Floridi kada je 17 osoba izgubilo život u suludom napadu 19-godišnjeg manijaka, a usprkos brojnim prosvjedima i pozivima na strožu kontrolu oružja, čini se kako se ponovno ništa značajno neće promijeniti.

Nakon napada na sjedište YouTubea u San Brunu prije dva dana neki su čelnici velikih tehnoloških kompanija na Twitteru direktno i indirektno pozvali na kontrolu oružja.

Ovo je bio napad na jednu od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu Alphabet (YouTube dio je Googlea, tj. Alphabeta) te idealna prilika za izražavanje svojih stavova i poziva na promjene svih šefova IT kompanija koji su za kontrolu oružja, odnosno strožu kontrolu naoružanja u SAD-u.

No dok su šef Applea Tim Cook i šef Amazona Jeff Bezos izrazili žaljenje zbog ovog događaja i pružili podršku svima u Googleu i YouTubeu, nisu se doticali ove, čini se, kontroverzne teme u SAD-u. Također, prilikom osude ove tragedije kontrolu oružja nisu spomenuli ni izvršni direktor Googlea Pichai, kao ni šefica YouTubea Susan Wojcicki.

Najglasniji u osudi napada i pozivu na promjene bio je izvršni direktor Twittera Jack Dorsey koji je na svojoj mreži napisao kako rješenje nije u nadi i molitvama kako se ovakve stvari više neće ponoviti u školama, zajednici ili na poslu. Pozvao je sve korisnike na podršku organizaciji "March for Our Lives" koja traži uvođenje strože regulative za kontrolu naoružanja.

Na nasilje u sjedištu YouTubea reagirao je i novi šef Ubera Dara Khosrowshahi koji je, osim podrške ekipi u ovoj kompaniji, napisao kako bi i ova tragedija trebala ljude natjerati na borbu protiv oružja.

Sličnu poruku poslao je i izvršni direktor Boxa Aaron Levie, uz hashtag #NeverAgain, a upravo ovu oznaku, kao i oznaku #EndGunViolence koju je koristio Khosrowshahi često upotrebljavaju pobornici kontrole oružja u SAD-u.

Izvor: Mashable
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti