Može li dobro staro cjepivo protiv tuberkuloze pomoći u borbi protiv koronavirusa?

Istraživači su oprezni i još ne mogu sigurno potvrditi da BCG štiti od koronavirusa, ali već rade na kliničkom ispitivanju u Nizozemskoj.

Martina Čizmić | 03.04.2020. / 15:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Može li dobri stari BCG zaštititi medicinsko osoblje od Covida-19? Dok su za izradu cjepiva namijenjenog isključivo za koronavirus potrebni još mjeseci, neke studije istražuju moguće zaštitno djelovanje cjepiva protiv tuberkuloze.

Već desecima godina znamo da BCG ima nespecifične korisne učinke, što znači da štiti i od drugih bolesti, a ne samo od tuberkuloze, za koju je proizvedeno, rekao je za France Presse Camille Locht, voditelj istraživačkog odjela u Pasteurovu institutu u Lilleu.

Djeca cijepljena BCG-om manje boluju od drugih dišnih bolesti, a to se cjepivo primjenjuje za liječenje nekih vrsta raka prostate i moglo bi štititi od astme i autoimunih bolesti kao što je dijabetes tipa 1.

Pretpostavlja se da bi cjepivo protiv tuberkuloze moglo slično djelovati na koronavirus, bilo smanjenjem rizika od zaraze, bilo ublažavanjem težine simptoma.

Medicinskom osoblju takav bi pristup trebao najviše koristiti", misli Camille Locht, koji dovršava protokol o kliničkom ispitivanju u Francuskoj jer su oni među ostalima "najviše izloženi riziku od obolijevanja" i zato je važno zaštititi ih.

No istraživači su oprezni i još ne mogu sigurno potvrditi da BCG štiti od koronavirusa.

Upravo je to razlog sudjelovanja u ovom istraživanju, ističe Mihai Netea, profesor eksperimentalne medicine u medicinskom institutu sveučilišta Radboud (Nijmegen), u Nizozemskoj, koji je prije dva tjedna izvijestio o početku kliničkog ispitivanja u suradnji sa Sveučilištem u Utrechtu kojim je obuhvaćeno 1000 zdravstvenih radnika (500 će primiti cjepivo, a 500 placebo).

Bude li manje ljudi u skupini koja prima BCG cjepivo koji zbog bolesti ne mogu raditi, bit će to dobar rezultat, dodaje taj priznati stručnjak za "uvježbani imunitet".

Taj pojam novijeg datuma znači da naš stečeni imunosni sustav (koji razvija antitijela) nije jedini koji pamti. I naš urođeni imunosni sustav može se pripremiti za uspješniju borbu s prijetnjama, napose zahvaljujući živom ublaženom cjepivu kao što su BCG i cjepivo protiv rubeole.

Kod Covida-19 osim virusne infekcije događa se i težak oblik prekomjerne imunosne reakcije uz nekontrolirano stvaranje proupalnih proteina, citokina.

Cijepljenjem, osobito BCG-om, mogla bi se bolje kontrolirati ta upalna imunosna reakcija, kaže Laurent Lagrost, stručnjak u francuskom Državnom institutu za zdravlje i za medicinsko istraživanje (INSERM) koji radi na povezanosti upala i imunosnog sustava.

Cjepivo djeluje kao "vojna vježba u vrijeme mira" kako bi se "uspješno svladalo neprijatelja u vrijeme rata", istaknuo je u utorak u izjavi za BFMTV.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti