Može li konkurirati Apple Watchu? Fitbit predstavio pametni sat Ionic

Nakon brojnih fitness-narukvica, iz Fitbita stiže i pametni sat – na tržištu će se pojaviti tijekom listopada po cijeni od 299 dolara u SAD-u

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.08.2017. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na tržištu nosivih uređaja u drugom ovogodišnjem kvartalu najveći udio zauzeo je kineski Xiaomi s nešto više od 17 posto tržišta, dok je drugo mjesto zauzeo Fitbit s 15,7 posto, što je veliki pad u odnosu na isto razdoblje 2016. kada je ova kompanija zauzimala skoro 30 posto tržišta. Treće mjesto pripalo je Appleu s pametnim satom, a bit će zanimljivo pratiti kako će situacija na ovom tržištu izgledati u posljednjem kvartalu kada na tržište stignu novi modeli pametnih satova. O nadolazećem modelu Appleova sata već smo pisali – treća generacija trebala bi imati podršku za LTE pa će se moći koristiti samostalno, bez povezivanja s iPhoneom, a možemo očekivati sniženje cijene postojećih modela, što bi trebalo utjecati na povećanu prodaju.

U napad na novu generaciju Apple Watcha Fitbit kreće s vlastitim pametnim satom koji su predstavili jučer, a koji će se na tržištu pojaviti u listopadu ove godine po cijeni od 299 dolara.

Fitbit Ionic dolazi s brojnim naprednim opcijama poput ugrađenog GPS-a i NFC-a, naprednog senzora za praćenje otkucaja srca, vodootporan je do 50 metara itd. S ovim pametnim satom dolaze i aplikacije namijenjene fitnessu (poput Fitbit Coach), glazbi (Pandora), vremenskoj prognozi i druge, a s vremenom će biti dostupne i brojne nove aplikacije (npr. Flipboard, Game Golf, Nest itd.) koje će se pojaviti u App Galeryju.

S Ionicom, Fitbit je najveći naglasak stavio na fitness i zdravlje, a iako još sve informacije o ovom satu nisu u potpunosti poznate, treba spomenuti bateriju koja može izdržati četiri dana s jednim punjenjem (no, uz korištenje GPS-a ili slušanje glazbe ispraznit će se za deset sati) te mogućnost beskontaktnog plaćanja. Operativni sustav koji pokreće Ionic razvijen je u Fitbitu, a kompatibilan je s Appleovim operativnim sustavom, Androidom i Windowsima.

Kad su u pitanju aplikacije, ovaj uređaj ne može se mjeriti s Appleom i Googleom i njihovim nosivim platformama, no na ZDnetu napominju kako pametni satovi ionako nisu, poput pametnih telefona, namijenjeni korištenju brojnih aplikacija, već se na njima koriste samo one osnovne aplikacije poput obavijesti, vremenske prognoze, aplikacija za fitness i slično – sve što omogućava i nadolazeći Fitbitov uređaj.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti