Može li obična pretraga krvi biti dovoljna za otkrivanje mentalnih bolesti?

Čini se kako je ljudsko tijelo puno kompliciranije no što možemo zamisliti. Naime, znanstvenici su otkrili povezanost između određenih krvnih biomarkera i mentalnih bolesti.

Martina Čizmić | 11.04.2022. / 12:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nova studija, objavljena u časopisu Science, tvrdi kako je moguće otkriti mentalne bolesti poput depresije, šizofrenije i anoreksije u rutinskoj pretrazi krvi.

Kako stoji u studiji, biokemijske supstance koje su povezane s određenim autoimunim bolestima, direktno utječu na funkcioniranje mozga. Biokemijske supstance ili biomarkeri mogu ukazivati na visok kolesterol, razinu šećera u krvi, enzime jetra ili pak pojavu upale u tijelu.

Slika nije dostupna Dokazano: Mikroplastika pronađena u ljudskoj krvi

Znanstvenici su iskoristili genetiku kako bi istražili vezu između devet poremećaja mentalnog zdravlja i 50 faktora koji se mjere u rutinskoj pretrazi uzorka krvi. Koristili su podatke iz velikih studija s gotovo milijun dobrovoljaca.

Ono što su otkrili je da postoji genetska povezanost između biomarkera koje je moguće pronaći u krvi i mentalnih bolesti. Tako su tijekom istraživanja otkrili povezanost između broja bijelih krvnih stanica (zaduženih za obranu tijela od bolesti) i depresije. Kako ističu, to ukazuje na to da neki procesi u našem tijelu utječu i na depresiju i na bijele krvne stanice.

Ako uspijemo identificirati o kojem se procesu radi, moglo bi dovesti do boljeg razumijevanja toga što uzrokuje depresiju, a onda i do ciljanog liječenja, ističe William Reay, postdoktorant na Školi za biomedicinske znanosti i farmaciji, Sveučilišta Newcastle u Australiji.

Slika nije dostupna Molekularni biolozi s IRB-a otkrili su novi krvni biljeg za metastatski rak prostate

Dodao je da, iako je njihova studija pokazala vezu između genetike mentalne bolesti i faktora u krvi, nisu otkrili jesu li ti krvni biomarkeri pokazatelji uzroka mentalnih bolesti.

Pronaći smo dokaze nekih supstanci koje se mogu mjeriti u krvi, a koje bi zapravo mogle biti dio uzroka nekih mentalnih bolesti. Proteini povezani s imunološkim sustavom, na primjer, mogli bi biti povezani s depresijom, šizofrenijom i anoreksijom, ističe Reay.

Iako napominje kako bi trebalo provesti neovisno istraživanje, kako bi se utvrdila prava veza između mentalnih bolesti i biomarkera u krvi, Raey dodaje kako bi njihovo otkriće moglo promijeniti način na koji se mentalne bolesti detektiraju i liječe. A to bi za mnoge koji pate od tih bolesti moglo značiti mnogo.

Slika nije dostupna Nova studija sugerira: Jasno je gdje leži odgovor na rizik od razvoja teškog oblika COVID-19

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti