MSI VR One – futurističko računalo za virtualnu stvarnost

MSI je predstavio računalo koje se može nositi kao ruksak, dolazi s dvije baterije, a prvenstveno je namijenjeno virtualnoj stvarnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2016. / 09:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zahvaljujući Oculus Riftu i HTC-u Vive, jedna od najzanimljivijih tema na tehnološkom tržištu početkom ove godine bila je virtualna stvarnost za koju mnogi kažu da je budućnost računarstva. Za uživanje u virtualnoj stvarnost potrebna su računala sa snažnim hardverom ili prijenosnici s posljednjim generacijama grafičkih kartica, a u posljednjih nekoliko mjeseci predstavljena je potpuno nova kategorija računala namijenjena VR-u, tzv. backpack računala, odnosno računala koja se nose na leđima poput ruksaka. O takvom HP-ovom računalu pisali smo prije nekoliko mjeseci, a uoči gamerskog sajma u Tokyju MSI je najavio 'najlakše futurističko VR računalo' – MSI One VR. MSI je promijenio dizajn ovog računala u odnosu na prototip predstavljen prije nekoliko mjeseci, a iz ove kompanije napominju kako je, zajedno s dvije baterije, VR One težak samo 3,58 kg.

Baterije omogućuju oko sat i pol igranja te se mogu zamijeniti bez gašenja računala, a kada korisnici nisu u pokretu, VR One može se koristiti kao i svako drugo stolno računalo. Hardverski, riječ je o moćnom stroju koje dolazi sa snažnim Intelovim Core i7 procesorom (najvjerojatnije 6700K) i Nvidijinom GTX 1070 grafičkom karticom, a iako nisu objavljene informacije o memoriji i pohrani podataka, možemo očekivati najmanje 8GB RAM-a i, umjesto klasičnog hard diska, SSD. Ostale opcije uključuju priključke za slušalice i mikrofon, HDMI izlaz, DisplayPort, četiri USB 3.0 priključka i jedan USB Type-C/Thunderbolt 3 priključak. Na Ars Tehnici kažu kako je VR One optimiziran za rad s modelom naočala za virtualnu stvarnost Vive, no s njim će se moći spojiti i Oculusov Rift. Trenutno nije poznato hoće li MSI u ponudi imati više konfiguracija ovog računala, a iz MSI-ja još nisu objavili niti datum početka prodaje i cijene VR Onea, no jasno je kako neće biti jeftin.

Izvor: Ars Tehnica 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti