Musk i stručnjaci odgovaraju na aktualno pitanje: Vjerujete li ovom računalu?

Znate li na koje sve načine umjetna inteligencija već danas mijenja naše društvo? Upravo na to pitanje pokušava odgovoriti ovaj dokumentarni film.

Martina Čizmić | 06.04.2018. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk poznat je kao poduzetnik i inovator, ali i kao veliki protivnik umjetne inteligencije. U nekoliko je navrata istaknuo koliko je, po njegovu mišljenju, umjetna inteligencija opasna, a čak ju je opisao i kao opasniju od nuklearne bombe.

Stoga ne čudi što je pristao sudjelovati u filmu "Vjerujete li ovom računalu?", koji preispituje umjetnu inteligenciju i potencijalne opasnosti koje bi mogle nastati njezinim razvojem.

 

 

U ovom dokumentarcu režiser Chris Paine preispituje gomile podataka koje različiti servisi prikupljaju od ljudi, obrađuju, interpretiraju i potom nam ih ponovno serviraju preko različitih aplikacija, inteligentnih uređaja i ciljanih oglasa.

Aktualna tema, u svjetlu trenutnih događaja vezanih uz Cambridge Analyticu i Facebook.

Dokumentarac, među ostalim, istražuje rast analize podataka i strojnog učenja te njegovu snagu da u potpunosti promijeni naše društvo.

Inspiracija za dokumentarac pojavila se prije tri godine kad sam priključio svoj telefon na laptop i vidio pitanje: Vjerujete li ovom računalu? Unatoč mom entuzijazmu za tehnologiju, shvatio sam da je pravi odgovor zapravo – ne, pojasnio je Paine.

Dodao je kako su zapravo željeli istražiti kako umjetna inteligencija, malo-pomalo, redefinira sve u što vjerujemo, kao i naš odnos prema računalima.

O tome što nas čeka u budućnosti i možemo li vjerovati tehnologiji koju smo sami stvorili, Pain je pitao cijeli niz uglednih stručnjaka koji se bave razvojem umjetne inteligencije.

Ovaj zanimljiv dokumentarac možete pogledati besplatno do kraja vikenda na službenoj stranici, a o čemu točno govore, pogledajte u službenom traileru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti