Muskov Neuralink u problemima: Optuženi su za 'invazivne i smrtonosne' pokuse na mozgovima majmuna

Američki Odbor liječnika za odgovornu medicinu iz Washingtona tvrdi da je Neuralink proveo 'invazivne i smrtonosne' pokuse na mozgovima majmuna.

Branimir Vorša | 14.02.2022. / 13:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Neuralink, tvrtka koju je osnovao američki milijarder Elon Musk i koja se bavi eksperimentiranjem s moždanim implantatima u obliku čipa koji služi kao sučelje između mozga i računala, suočava se s pravnim postupkom od strane grupe za prava životinja.

Američki Odbor liječnika za odgovornu medicinu iz Washingtona tvrdi da je Neuralink proveo 'invazivne i smrtonosne' pokuse na mozgovima majmuna.

Neuralink nastoji proizvesti moždani implantat koji bi mogao liječiti ili zaustaviti neurodegenerativne bolesti. Prošle godine pokazali su snimku majmuna koji svojim umom igra videoigre.

Slika nije dostupna Musk se pohvalio: Ugradili smo implantat u mozak majmuna i sad on igra videoigre snagom misli

Precizni kirurški robot usadio je disk veličine novčića nazvan 'Link' u mozak pokusnog majmuna, povezujući tisuće mikro niti između čipa i neurona odgovornih za kontrolu kretanja.

Pritužbe zbog maltretiranja životinja upućene su kalifornijskom Sveučilištu Davies, koje je u ime Neuralinka provodilo testiranja na majmunima. Odbor liječnika kaže da tvrdnju temelji na 600 stranica 'uznemirujućih' dokumenata koji se odnose na liječenje majmuna.

Sveučilište Davis je možda predalo svoje javno financirane objekte milijarderu, ali to ne znači da mogu izbjeći zahtjeve o transparentnosti i prekršiti savezne zakone o dobrobiti životinja, ističe Jeremy Beckham, koordinator za istraživanja u Odboru liječnika u priopćenju za javnost.

Dokumenti otkrivaju da je majmunima unakažen mozak u lošim eksperimentima i da su ostavljeni da pate i umru. Nije misterij zašto Elon Musk i sveučilište žele zadržati fotografije i videozapise ovog užasnog zlostavljanja skrivenima od javnosti, dodao je.

Slika nije dostupna Musk poručio da je Neuralinkov moždani čip spreman za ljudska testiranja iduće godine: "Teško je imati iznijansirane razgovore s majmunima"

U pritužbi se navodi da osoblje Neuralinka i sveučilišta Davis nije pružilo umirućim majmunima adekvatnu veterinarsku skrb, koristilo je neodobrenu tvar poznatu kao 'biljepilo' koja je ubijala majmune uništavajući dijelove njihovog mozga i nije uspjela osigurati psihološku dobrobit majmuna koji su sudjelovali u eksperimentu.

U pritužbi se tvrdi da su u eksperimentima korišteni makaki majmuni te da su bili sami u kavezima, da su im na lubanje bili pričvršćeni čelični stupovi, da su pretrpjeli traumu lica, napadaje nakon implantacije mozga i ponavljajuće infekcije na mjestima implantata.

Odbor liječnika tvrdi da su u nekim slučajevima, kao rezultat pogoršanja zdravlja, Neuralink i sveučilište Davis eutanazirali majmune prije nego što su uopće korišteni u planiranom eksperimentu.

Glasnogovornik navedenog sveučilišta rekao je za Insider da je sveučilište postupilo zakonito i u potpunosti se pridržavalo Zakona o javnim evidencijama Kalifornije u odgovoru na njihov zahtjev za informacijama o eksperimentima i ugovoru.

Slika nije dostupna Muskov Neuralink sve bliži testiranju moždanih čipova na ljudima, traže osobe koje će provoditi ta testiranja

Istraživanja na životinjama strogo su regulirana, a sveučilište Davis slijedi sve primjenjive zakone i propise uključujući i one Ministarstva poljoprivrede SAD-a, poručio je glasnogovornik sveučilišta.

Iz Neuralinka zasad nisu komentirali pritužbu.

Izvor: Metro

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti