Na olimpijskim igrama 2024. u Parizu možemo očekivati i eSportove

Videoigre bi napokon mogle postati olimpijska disciplina.

Monika Nožić Monika Nožinić | 10.08.2017. / 17:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Potencijalno velike i sjajne vijesti za eSport donosi nam Tony Estanguet, dopotpredsjednik odbora pariške kandidature za Olimpijske igre 2024. godine.

Estanguet je u izjavi za Associated Press rekao je da je u potpunosti otvoren za razgovore s predstavnicima natjecanja eSports i Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) te da će natjecanje u videoigrama razmotriti kao jednu od olimpijskih disciplina.

Također je izjavio da je uvjeren da će MOO jednog dana morati prihvatiti digitalna natjecanja ako želi ostati relevantan faktor kod novih generacija u budućnosti.

Olimpijada je velik događaj za mlade i za nove generacije, a u svijetu je interes za eSportove trenutno vrlo ogroman i po gledanosti i nagradnim fondovima uvelike nadmašuje mnoge tradicionalne sportove.

Idemo popričati, upoznati se i vidjeti vidjeti možemo li izgraditi međusobne poveznice. Ne želim u startu odbaciti tu mogućnost, rekao je Estanguet.

Razgovori i diskusije o toj temi vodit će se nakon sastanaka u Limi ovog rujna, gdje će Pariz i formalno dobiti organizaciju za OI 2024. godine, no na kraju će ipak konačnu riječ imati Međunarodni olimpijski odbor.

Ipak, vremena za odluku o ovome ima još puno jer će lista natjecanja za Olimpijske igre 2024. i cjelokupan program biti poznatiji 2019. godine, a konačna lista i službene discipline bit će definirane tek u drugoj polovini 2020. godine, u mjesecima nakon olimpijade u Tokiju.

Globalno tržište eSporta u 2016. godini imalo je prihode od skoro 500.000.000 dolara, a publika koja prati eSportove procjenjuje se na oko 300 do 400 milijuna ljudi. Najveći eSport-turniri redovno imaju nagradne fondove od nekoliko milijuna dolara, a trenutno aktualno svjetsko prvenstvo u igri Dota 2 ima nagradni fond od 24,2 milijuna dolara za najboljih 16 ekipa na svijetu.

Svjetsko prvenstvo u igri League of Legends u prijenosu uživo gledalo je više ljudi od finala NBA, a sve veći broj tradicionalnih sportskih klubova poput Manchester Cityja, Valencije, Schalke 04, Ajaxa i mnogih drugih novac ulažu u eSportove i otvaraju svoje eSport odbore, što je znak da se eSportovi polako šire i postaju sve popularniji.

I dok čekamo da eSports natjecanja postanu dijelom olimpijade na europskim prostorima, Azija je već daleko ispred nas pa je tako Azijski olimpijski odbor eSportove već uvrstio kao dio službenog programa Azijskih olimpijskih igara 2022. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti