Nagrada od čak 10 milijuna dolara! Amerikanci traže informacije o hakerima koji žele utjecati na predsjedničke izbore

Amerikanci su spremni platiti mnogo novca za identificiranje i lociranje osoba povezanih sa stranim vladama i obavještajnim službama koje žele utjecati na izborni proces ilegalnim kibernetičkim aktivnostima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.08.2020. / 13:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošle izbore za prvog čovjeka SAD-a obilježile su, među inim, lažne vijesti te upletanje stranih država i hakera u predizbornu kampanju. Američke obavještajne službe žele spriječiti da se takvo nešto ponovi i na nadolazećim predsjedničkim izborima koji će se održati u nestabilnom i teškom razdoblju za Ameriku koju je pokosila korona, ali i brojni, često nasilni prosvjedi za rasnu ravnopravnost.

Mark Zuckerberg Počelo je, počelo: Facebook zaustavio novo rusko miješanje u američke predsjedničke izbore?

U borbi protiv hakera i kriminalaca, odnosno obavještajnih službi iz drugih zemalja, državno tajništvo SAD-a traži pomoć i informacije o osobama koje bi se mogle umiješati u predsjedničke izbore, a tu su pomoć spremni dobro i platiti. Raspisali su nagradu do čak 10 milijuna dolara za informacije koje će pomoći u identifikaciji ili lociranju osoba povezanih sa stranim vladama s ciljem upletanja u proces izbora putem ilegalnih kibernetičkih aktivnosti. A takve su aktivnosti već zabilježene tijekom godine - američki obavještajci tako su u veljači objavili kako su se u izbornu kampanju, i to na strani aktualnog predsjednika Trumpa, uključili Rusi. Također, navodno su se uključili i u aktivnosti demokratske stranke u kojoj favoriziraju Bernieja Sandersa.

Slika nije dostupna Trumpov profil na Twitteru ostao je pošteđen hakerskog napada: Otkriven je mogući razlog

Pored toga, veliki izborni izazov bit će i koronavirus - do izbora bi broj zaraženih mogao premašiti pet milijuna, a broj umrlih približiti se ili premašiti čak 200 tisuća. Održavanje izbora u takvoj situaciji nosi strah od novih zaraza i širenja virusa, zbog čega bi se u nekim saveznim državama moglo glasati i putem pošte. Ta se ideja baš i ne sviđa Trumpu, koji sumnja da bi se glasanjem putem pošte omogućile prijevare te bi rezultati takvih izbora mogli biti netočni. Njegov je prijedlog otkazivanje izbora dok se situacija ne smiri te dok građani ne budu mogli sigurno glasati na glasačkom mjestu. Trenutačno nitko ne zna kada bi to moglo biti te bi se situacija s koronom mogla rastegnuti na više godina, što znači da bi Trump mogao ostati na mjestu predsjednika SAD-a mnogo duže od zakonskog roka.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti