'Najbolje tek dolazi': Prije 10 godina Steve Jobs predstavio je iPhone

U siječnju 2007. Steve Jobs održao je legendaran govor u kojem je najavio 'revolucionarni proizvod koji će sve promijeniti' – ostalo je povijest

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.01.2017. / 07:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'iPhone je postavio standard mobilnog računarstva u svom prvom desetljeću, ali tek smo na početku. Najbolje tek dolazi', komentirao je u objavi za javnost izvršni direktor Applea Tim Cook povodom desetgodišnjice predstavljanja prvog modela iPhonea. Prvi iPhone Steve Jobs predstavio je 9. siječnja 2007. kada je najavio 'revolucionarni proizvod koji će sve promijeniti' te se, deset godina poslije, pokazalo kako je bio u potpunosti u pravu jer je upravo Appleov telefon promijenio cijelo mobilno tržište i, kako je to rekao Philip Schiller iz Applea, postao je 'zlatni standard prema kojem uspoređujemo druge telefone'.

Tijekom godina popularnost i prodaja iPhonea rasli su velikom brzinom, a s njom je rasla i vrijednost Applea koji je na krilima ovog pametnog telefona postao najvrjednija kompanija na svijetu te su tijekom ovih deset godina prodali više od milijardu iPhonea. Prodaja prvog modela iPhonea počela je krajem lipnja 2007., a s njom je počela i tradicija kampiranja ispred Appleovih trgovina danima prije početka prodaje – na početku su u redovima stajali samo najveći fanovi ove kompanije, no sada sve više čekaju osobe koje u redovima čekaju za druge ljude, programeri koji se što prije žele dokopati novog modela telefona te osobe koje žele na brzinu zaraditi novac i novi iPhone prodati na eBayu za veću cijenu.

iPhone iz 2007. imao je ekran dijagonale 3,5 inča, radio je na 620MHz procesoru, imao je 128MB RAM-a i 2MP kameru te 4GB, odnosno 8GB memorije – njegova cijena iznosila je 499 dolara za model kapaciteta 4G i 599 dolara za 8GB model, uz potpisivanje dvogodišnjih ugovora. Tek je model iz 2008. dobio podršku za 3G tako da su njegovi korisnici mogli surfati većim brzinama, a s ovim modelom Apple je predstavio još jednu revoluciju – App Store, odnosno online trgovinu aplikacija koja je u potpunosti promijenila način na koji kupujemo softver te su korisnici na jednom mjestu mogli pronaći sav softver za svoje telefone. iPhone 3GS bio je puno brži u odnosu na prethodnike, a s njim su se napokon mogli snimati i videozapisi, s 'četvorkom' je stigla i prednja kamera, mogućnost besplatnih video razgovora putem FaceTimea te bolji ekran retina rezolucije, dok je model 4S koji je predstavljen u rujnu 2011., među inim, donio glasovnog pomoćnika Siri. iPhone 5 donio je toliko željeni veći ekran dijagonale 4 inča, dok je godinu dana poslije predstavljen 5S koji je u Home tipki imao integriran senzor za otiske prstiju, a 2012. Apple je prvi puta predstavio dva modela iPhonea – osim iPhonea 5S predstavljen je i jeftiniji iPhone 5C koji je hardverski bio sličan prošlogodišnjem modelu te je imao plastično kućište.

Najveći uspjeh i prodaju Apple je zabilježio s iPhoneom 6 i 6 Plus u kojima je napokon ispunio ono što su korisnici i brojni analitičari tražili od njih – predstavili su model s još većim ekranom (4,7 inča) i prvi phablet (iPhone 6 Plus ima 5,5 inčni ekran), što se pokazalo kao dobitna kombinacija koja im je donijela milijarde dolara profita. Njihov nasljednik (6s i 6S Plus) nije donio neku revoluciju (bolji i brži hardver, mogućnost prepoznavanja jačine dodira prsta po ekranu itd.), a iako su iPhone 7 i 7 Plus fantastični telefoni (dolaze sa snažnim hardverom, vodootporni su, a model Plus ima dvostruku kameru koja omogućuje zumiranje i zamućenje pozadine itd.) čini se kako su korisnici od 'sedmica' ipak očekivali malo više.

Njihove želje Apple bi mogao ispuniti ove godine jer se već mjesecima govori kako Cook i ekipa pripremaju nešto posebno upravo za desetgodišnjicu iPhonea. Službenih informacija, naravno, nema, no spominju se tri modela iPhonea – osim nasljednika modela 7 i 7 Plus, spominje i 'Ferrari među telefonima', potpuno novi model iPhonea s OLED ekranom zakrivljenih rubova i fantastičnim hardverom koji će imati mogućnost bežičnog punjenja.

Rekavši kako 'najbolje tek dolazi', Tim Cook mislio je upravo na ove nadolazeće modele iPhonea koje će Apple predstaviti u rujnu, a do tada će se pojaviti brojne nove glasine oko toga što možemo očekivati od ovogodišnjih modela iPhonea za kojima će se, to je sigurno, ponovno stvarati veliki redovi ispred trgovina te će ljudi danima čekati kako bi se što prije dokopali iPhonea 8 (kako se očekuje da će se zvati novi modeli)

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti